Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Будемо мати єдину церкву – поєднаємо церкву з державою» - Олег Соскін

Найближчими днями в Україні відбудеться Об’єднавчий собор. Там мають оголосити про створення єдиної Української православної церкви та вибрати її настоятеля. Вже відомо, що церква Московського патріархату відмовилася брати участь у соборі. Політолог Олег Соскін дав Гал-Інфо ексклюзивний коментар стосовно ситуації навколо об’єднання церкви.

«Я впевнений в тому, що об’єднавчий собор буде проходити під омофором Варфоломія - Патріарха Константинопольського. Це відновлення божої та історичної справедливості. Українська церква повернеться в материнське лоно. Тому що в 1686 року був здійснений злочин. Тоді відбувся за церковними канонами акт сімонії, коли наша церква була продана Москві.

Собор – це відновлення правильного порядку речей. Я вважаю, що Бог почув нас. Він побачив ту всю кров і страждання на сході і дав нам шанс. Його потрібно використати. Нема значення, хто це буде робити. Навіть якщо це робиться руками Порошенка, все одно це Божий промисел.

"Об’єднавчий собор не передбачає існування церкви Московського патріархату" - експерт

Більшість духовенства МП є «кагебістами» і це всім відомо. Вони знаходяться на утриманні Кремля, отримують звідти директиви і туди відправляють гроші які дурні українці віддають. Думають, що Богу, а насправді московським «кагебістам» Ніякої трагедії нема в тому, що верхівка Московського патріархату, отримавши вказівку з Кремля так вчинила.

Вони не зможуть себе перейменувати в РПЦ після собору. Вже є проект закону про реєстрацію релігійних громад, який треба давно прийняти. Там треба більш чітко прописати умови реєстрації.  Це дасть можливість очистити релігійне поле від різних сект та іноземних церков, які здійснюють диверсійну діяльність під виглядом релігійних організацій.

Також важливе те, що Філарет (голова УПЦ КП) та Макарій (голова УАПЦ) відмовились претендувати на посаду предстоятеля української церкви. Ясно, що не треба обирати патріарха на цьому соборі. Треба перейти під опіку материнської Константинопольської церкви та Варфоломія, а потім вже за рекомендаціями Вселенського патріарха вибрати митрополита. 

Після утворення Єдиної помісної церкви, УПЦ МП має перейменувати себе в РПЦ

Думаю, зараз єпархії МП будуть переходити під омофор Єдиної церкви. Так як це заявив Вінницький єпископ. Десь 80% єпископів УПЦ МП готові перейти під опіку Константинополя. Після цього будуть передані монастирі і буде відновлена історична, релігійна та церковна справедливість. Ніякого розколу чи війни не буде. А якщо хтось буде «випендрюватись», то треба забрати українське громадянство, як забрали у Саакашвілі. І нічого не трапиться. «Пошли вон, туда, в Москву!» От і все. Одразу все заспокоїться і стане на свої місця. Будемо мати єдину церкву і зробимо те, що в Польщі – поєднаємо церкву з державою», - зокрема зазначив в коментарі Гал-інфо Олег Соскін.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ