Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Будівельник привіз із Польщі рідкісну хворобу: глиста, що мігрував до правої брови

У липні цього року у Львівській області зареєстрований випадок захворювання на дирофіляріоз. Житель Львова, який прибув із Кракова, де працював на будівельних роботах з травня 2016 р. по червень 2017р., захворів на дирофіляріоз. Зі слів хворого, що під час перебування у Польщі, його часто кусали комари. Про це повідомили в ДУ “Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України.
Перші симптоми цього захворювання розпочались на початку травня поточного року, коли хворий помітив невеликий щільний пухлиноподібний утвір в ділянці волосистої частини голови (справа) діаметром 0,5 см. Протягом місяця утвір мігрував до правої брови. Під час амбулаторно проведеного хірургічного втручання (в 1-й день від моменту звернення за меддопомогою) нематода була видалена з-під шкіри правої брови. Паразитологічною лабораторією ДУ “Львівський обласний лабораторний центр МОЗ Ураїни” нематода довжиною 10см. ідентифікована як Dirofilaria repens(самка).

Дирофіляріоз — небезпечний природно-¬осередковий трансмісивний гельмінтоз собак і кішок, який супроводжується тяжкою патологією всіх систем організму, включаючи головний мозок і очі. На дирофіляріоз також хворіє людина, яка безпосередньо від собак і кішок не заражається. Назва захворювання перекладається з латинської як «зла нитка» і означає глистну інвазію, що передається через кров після укусу інфікованого від собаки комара.

Ще років 15 тому про таке захворювання в Україні ніхто не чув. Його й досі вважають рідкісним і асоціюють із суто тропічною недугою. Однак останніми роками в Україні спостерігають стійку тенденцію до росту захворюваності на дирофіляріоз. За даними ДЗ “Українського центру з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України”  у 2016р. зареєстровано 111 спорадичних випадків дирофіляріозу місцевого характеру.  

У Львівській області захворюваність на дирофіляріоз почала реєструватися з 2000 року, станом на вересень 2017р. зареєстровано 15 випадків дирофіляріозу. Це пов’язано зі збільшенням кількості бродячих тварин, погіршенням санітарних умов, відносним потеплінням клімату й активізацією переносників. У підвалах багатоквартирних будинків — постійна сирість, річки забруднені, а це ідеальне середовище для розмноження комарів. Сприяє розвитку гельмінтозу і температурний режим. Щоб комар став заразним, добова температура повітря протягом 10 днів не має опускатися нижче 26 градусів. Саме висока температура сприяє розвитку личинок Dirofilaria repens (D. repens) в комарах. 

Проблема дирофіляріозу для України на сьогодні актуальна у зв’язку зі зростанням захворюваності тварин і людей, знач¬ною кількістю переносників інвазії, відсутністю методів паразитологічної та серологічної діагностики, труднощами у профілактиці. Тому гостро постає питання про профілактику дирофіляріозу серед тварин і людей. Висока сприйнятливість і відсутність специфічної профілактики спричиняють небезпечну тенденцію до швидкого розповсюдження цього гельмінтозу  Найближчим часом, враховуючи зміни соціально-економічних і екологічних умов, збільшення чисельності бродячих собак, а також комарів, що не контролюються, можна очікувати зростання кількості випадків підшкірного дирофіляріозу серед населення України.

В Україні захворюваність на дирофіляріоз носила спорадичний характер, але зараз переходить у ранг поширеної і введена до облікового реєстру паразитарних хвороб людини. Смерть від хвороби не зареєстрована, проте існують деякі проблеми, пов’язані з цією патологією.

Протягом останніх років відзначають стійку тенденцію до зростання кількості заражених дирофіляріями не лише собак і кішок, але й людей. Якщо раніше вважалося, що основним джерелом паразитарного інфікування є бездомні тварини, то сьогодні все частіше фіксують випадки захворювання домашніх породних, завезених із-за кордону тварин, частіше короткошерстих собак. Завезені собаки стали джерелом інвазії для місцевих собак. Відбулося значне розповсюдження паразита серед тварин, а значна чисельність переносників та сприятливі кліматичні умови призвели до різкого зростання з 2000 р. кількості випадків, зареєстрованих серед людей.

Єдиним методом лабораторної діагностики дирофіляріозу у людей є морфологічне дослідження видаленого гельмінта (визначають вид, стать, розміри), на підставі якого встановлюють діагноз. Оскільки дирофілярії є факультативними паразитами людини, діагноз установлюють після виявлення одиноких (1–2, рідко — 3–4) дорослих гельмінтів, частіше незапліднених самок, рідше — самців. Мікрофілярії у крові людини не виявляють.

Додатковим методом діагностики є імунологічний — визначення відповіді організму хворого на присутність дирофілярій — наявність антитіл до мігруючих личинок методом імуноферментного аналізу.

Гостро постає питання щодо профілактики дирофіляріозу як у людей, так і в тварин. У зв’язку з цим власники собак і котів нерідко запитують, що для цього треба робити?

При прогулянках лісопаркових зонах під час весняньо-літнього сезону(в період пікового виплоду комарів), необхідно захищати себе і своїх домашніх тварин від комарів за допомогою репелентів – препаратів, що відлякують комарів і мошкару. Рекомендуємо носіння спеціального одягу, встановлення протимоскітних сіток на вікна та двері. Власникам собак бажано знати хоча б загальні клінічні ознаки захворювання тварин на дирофіляріоз для своєчасного їх лікування (здійснюється ветеринарною службою).

(Фото ілюстративне).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ