Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Будинок на Личаківській, 33а погоджували в Києві

Ситуацію з будинком на вул.Личаківській, 33а, який псує панораму історичної частини міста, розглянули на архітектурно-містобудівній раді. До участі у засіданні запросили автора проекту, автора історико-містобудівного обґрунтування та представника забудовника, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Як зазначив представник забудовника, містобудівне обґрунтування було погоджено у Києві.

«У Києві погодили містобудівне обґрунтування і проект. Погодили у департаментікультурної спадщини та культурних цінностей Міністерства культури України», - зазначив представник забудовника.

За словами розробника історико-містобудівного обґрунтування Яреми Чурилика, відповідно до документації, висота стін будинку не може перевищувати 24 метри з обох боків.

За словами автора проекту Ярослава Бурила, у проектній документації, погодженій в Києві, йдеться про те, що висота будинку може бути 27 м. з одного боку та 35 м – з іншого. Висота збудованого семиповерхового будинку – 22 м, але сюди не входить горище та мансарда.

Директор департаменту містобудування Андрій Павлів зазначив, що у таких випадках відповідальність мають нести автори проектів.

«Ми розглядаємо сьогодні ситуацію, яка є типовою, відколи три роки тому прийняли Закон «Про архітектурну діяльність» та Закон «Про регулювання містобудівної діяльності». Це хороші закони, які передбачають високу свідомість автора проекту. Ми говоримо сьогодні про Європу, ми хочемо йти у Європу, але яка є відповідальність сьогодні архітектора перед суспільством. Цей проект зроблений згідно з чинним законодавством. Або є розуміння архітектора, що він робить, або нема – цього в законі не пропишеш. Це є приклад, як усе зроблено згідно з чинним законодавством. Тут згадувався головний орган, який повинен охороняти архітектурну спадщину – Міністерство культури. Ви подивіться, у що перетворили Київ. Цікаві ландшафти, види на церкви – їх не видно. Боюсь, що таке станеться у Львові.  Бо згідно з чинним законодавством, можна будувати будь-що, а по-совісті має бути інакше.

Ми не маємо права втручатися, бо є Закон «Про регулювання містобудівної діяльності», в основі якого лежить мінімальний вплив чиновників на інвесторів. На сьогоднішній день місто не погоджує проект, не проводиться експертиза проекту, місто не дає дозвіл на будівництво, місто не приймає в експлуатацію – ось результат «згідно з чинним законодавством», - зазначив Андрій Павлів.

Він додав, що час називати архітекторів, яким би не радили проектувати у Львові: «Ми повинні подякувати таким архітекторам і більше не розглядати таких речей на містобудівних радах, і я не хочу бачити таких речей в департаменті. Хай проектують в інших містах, Україна велика».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ