Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Бухарестський самміт НАТО став переломним у стосунках з Росією, – Ющенко

Третій Президент України, лідер «Нашої України» Віктор Ющенко в інтерв’ю «Коммерсанту» розповів, що з самого початку свого президентства сподівався налагодити взаємини з Росією і перші 2-2,5 років такі взаємини були обнадійливими, – повідомила прес-служба НСНУ.

 

«Так, для Росії існувала проблема демократичних перетворень в безпосередній близькості від її кордонів, і це природно. У нас в 2005 році була розмова з президентом Росії віч-на-віч із цього приводу. Тоді нам треба було перегорнути сторінку, пов'язану з виборами 2004 року, з роллю Росії в період «Помаранчевої революції». Я досить легко пішов назустріч побажанням свого колеги. Потім був підйом у взаєминах – ми вийшли на новий статус, сформували міждержавну комісію», - нагадав Ющенко.

 

Натомість, якщо говорити про погіршення стосунків, то, на його думку, першим Рубіконом став Бухарестський саміт НАТО. «Власне, не лише сам саміт, але і процес підготовки до нього, який продовжувався декілька місяців, - уточнив Ющенко. – В Росії, ви знаєте, була дуже різка позиція по суверенному для України питанню, по сектору безпеки. Можливо, зміни почалися після мого візиту до Москви у лютому 2008. Тоді ми дуже довго, три з половиною години, говорили з Володимиром Володимировичем Путіним про гуманітарні питання, про мовну політику, про значення Батурина, про сектор безпеки, про НАТО. І я чітко висловив свою позицію, пояснивши, що перш за все хочу отримати від альянсу гарантії вічного існування держави Україна».

 

«А в цілому проблема в тому, що Росії важко вдається курс на рівноправне партнерство, і не лише з Україною. Події в колишніх радянських республіках, направлені на зміцнення їх незалежності, в Москві зазвичай сприймають як антиросійський курс», - вважає лідер «Нашої України».

 

Він також зауважив, що взаємини з Москвою не змінилися після президентських виборів в Росії. «Я вважаю, що в президентському кабінеті в Кремлі російська зовнішня політика була стовідсотково передана по спадку», - додав Ющенко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ