Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Буковинці помирають не від пневмонії, а від вірусного дисстрес-синдрому, – професор Віктор Бачинський

Буковинці помирають не від пневмонії, а від вірусного дисстрес-синдрому. Про це з посиланням на начальника бюро Чернівецької обласної судмедекспертизи, доктора наук, професора Віктора Бачинського повідомила газета «Доба», інформує сайт BukNews.

 

За його словами, усі жертви вірусу на Буковині (22 особи віком від 20 до 40 років) померли не від двосторонньої пневмонії, – як це вважалось раніше, а в результаті так званого вірусного дисстрес-синдрому, тобто тотального ураження легень: спочатку настає серцево-легенева недостатність, а відтак розвивається кардіогенний шок, який викликає зупинку серця і смерть.

 

«Під час двосторонньої пневмонії відстежується певна морфологічна картина. Щодо даних смертей, то тут такої морфологічної картини немає. Вірус, який спричиняє смерть, дуже агресивний, він навіть не вражає трахею, а відразу потрапляє в легені і викликає сильний їх набряк та суцільні крововиливи. Спричиняють такий стан змішані типи парагрипу та грипу А/Н1N1. Це дуже токсичний штам, який досі не піддавався виробленій Мінохорони здоров’я методі лікування», – каже Віктор Бачинський.

 

За його словами, потрібно терміново міняти стандарти лікування, адже ті, які застосовувались досі, результатів не дали, в реанімації не вдалось врятувати всіх людей, уражених цим вірусом. Не виправдались у цій ситуації і апарати штучної вентиляції легень – смертність людей наставала у 100%. Зважаючи на це, група професорів Чернівецького медуніверситету звернулась до Міністерства охорони здоров’я та РНБО з вимогою переглянути стандарти лікування хворих на Буковині. Вчені-морфологи відправили до Києва протоколи, результати досліджень та взяті у важко хворих і померлих від вірусу осіб аналізи. Віктор Бачинський, який входить до групи ініціаторів звернення, наголошує, що вірус є надзвичайно токсичний, він здатен проникати не лише через органи дихання, але й через очну оболонку, тому чернівецькі вчені рекомендують в жодному випадку не відмовлятись від масок і на період епідемії навіть носити захисні окуляри. Важливою умовою для недопущення погіршення ситуації є також дотримання карантинного режиму.

 

«Мене відверто дивує підігріта політиками позавчорашня акція підприємців Калинівського ринку. Якщо зараз відновити роботу ринків та навчальних закладів, Буковину може захлиснути друга хвиля епідемії, наслідки від якої, зважаючи на невизначеність та неефективність лікування смертельного вірусу, можуть бути катастрофічними», – каже професор Віктор Бачинський.

 

Тим часом, як повідомила прес-служба ОДА, голова Чернівецької ОДА Володимир Куліш вважає, що зараз вкрай необхідним є внесення змін до протоколу Міністерства охорони здоров’я України, яким встановлено методику лікування хворих на гострі респіраторні вірусні інфекції та грип. Про це він заявив на засіданні обласної надзвичайної протиепідемічної комісії.

 

BukNews

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ