Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Надзвичайні події  |  Волинь

Буревій повалив 10 дерев і пошкодив 70 пам’яток на Личаківському цвинтарі у Львові

Фото з ФБ Лілія Онищенко.
Фото з ФБ Лілія Онищенко.
Фото з ФБ Лілія Онищенко.
Фото з ФБ Лілія Онищенко.
Фото з ФБ Лілія Онищенко.
Фото з ФБ Лілія Онищенко.
Фото з ФБ Лілія Онищенко.
Фото з ФБ Лілія Онищенко.
1/5
Учорашній, 11 червня, буревій у Львові наробив лиха на Личаківському кладовищі. Негода знищила десятки дерев, які пошкодили понад 70 пам’яток. Про це сьогодні, 12 червня, в коментарі Гал-інфо розповів директор ЛКП «Музей «Личаківський цвинтар» Михайло Нагай.

За його словами, в музеї практично пронісся буревій, який пошкодив усі об’єкти та дерева, які опинилися на його шляху.

Сьогодні музейники цілий день намагаються ліквідувати наслідки негоди та підрахувати збитки. Наразі частина пошкоджених об’єктів залишаються під заваленими деревами та гілками. Щоб ліквідувати наслідки та розчистити шлях реставраторам знадобиться щонайменше тиждень.

«Ми обстежили територію, складаємо узагальнений акт, адже деякі елементи ще знаходяться під деревами. Буревій звалив 10 повноцінних дерев, 20 розламало навпіл, також по території розкидано близько 100 масивних, середніх і дрібних гілок», - розповів Михайло Нагай.

Він наголосив, що ніхто із людей під час буревію не постраждав.

За його словами, буревій пройшов коридорною дугою, деякі дерева не просто зламало, а викрутило майже з коренем.

«Ми тільки почали усувати наслідки негоди. Роботи триватимуть ще близько тижня. На щастя, критично пошкоджених об’єктів, які б неможливо було відновити, немає. Однак, все ж є такі, які суттєво пошкоджені і розкидані по фрагментах. Маємо близько п’яти цінних скульптур, які постраждали. Усі вони у старій частині цвинтаря», - сказав директор.

Він додав, що найбільше цінних об’єктів постраждало на 6-му полі.

«Суттєво пошкоджена скульптурна композиція на гробниці Тренклів, Вейглів і Бауерів. Це львівські купецькі багаті родини, які замовили роботу в скульптора Антона Шімзера. Він свого часу був досить відомою постаттю у Львові. Скульптурна група зображає похід у царство мертвих і датується 1820-ми роками.

Також пошкоджено скульптуру ангела путті. Постраждала й скульптура датована 1808 роком з гробівця родини німецького походження. Дуже шкода, адже це пам’ятки місцевого значення. Фахівці запевняють, що їх вдасться довести до первісного стану. Пошкоджені також пам’ятники 1920-30-х років і радянського періоду», - розповів Михайло Нагай.

Він додав, що скульптури початку ХІХ ст для відновлення будуть включені в програму українсько-польської співпраці, а решту музейники реставруватимуть власними силами.

За словами Михайла Нагая, могили відомих персон й особливо цінні пам’ятники не постраждали. Також не постраждало поле поховань воїнів АТО і ООС, Героїв Небесної Сотні, поле почесних поховань, адже вони в межах недосяжності дерев.

Наразі суму збитків ще не підраховували. Зараз музей усуває наслідки негоди власними силами, але потрібно буде залучати і спеціальні служби.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ