Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Бюджет Львова недоотримав 40 млн грн: зарплати вчителів та лікарів під загрозою

Нині Львів переживає відчутну фінансову скруту, зумовлену ненадходженням до бюджету міста планових платежів. Про це йшла мова на нараді керівництва ДПА у Львівській області та представників Львівської міської ради. Зокрема, у нараді взяли участь Голова ДПА у Львівській області Костянтин Зінкевич, перший заступник Голови Львівської міської ради Олег Синютка, голови районних адміністрацій Львова, заступники Голови ДПА у області, начальники державних податкових інспекцій у м. Львові та районах міста, –повідомили у відділі взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю ДПА у Львівській області.

 

Як поінформувала присутніх директор департаменту економічної політики Львівської міської ради Ірина Кулинич, за 10 місяців 2009 року до загального фонду міського бюджету м. Львова надійшло 826,6 млн. грн.., що становить 95,8% до плану. А це означає, що міським бюджетом недоотримано майже 40 млн. грн.

 

За словами Олега Синютки, якщо в листопаді-грудні ситуація суттєво не поліпшиться, то матимемо серйозні труднощі з виплатою зарплати бюджетникам – вчителям, лікарям, працівникам комунальної сфери, з оплатою за енергоносії. Понесено додаткові витрати у зв’язку з епідемією грипу, оскільки довелося оплачувати додатково працю лікарів, медикаменти, лікування великої кількості хворих.

 

Голова ДПА у Львівській області Костянтин Зінкевич зауважив: «Львів – наш обласний центр. І від того, як наповнюється міська скарбниця, які умови створено для проживання громадян, значною мірою залежить стан справ у всій області. Отож, державні податкові інспекції разом з керівництвом міста і районних адміністрацій повинні все зробити для того, щоб виправити фінансову ситуацію, яка склалася на сьогодні».

 

Співпрацю започатковано у серпні 2009 року, коли відбувся «круглий стіл» за участю керівництва ДПА у Львівській області та Львівської міської ради. Тоді було створено спільну робочу групу щодо розв’язання проблемних питань наповнення міського бюджету та опрацьовано відповідні практичні заходи. Аналіз їх виконання засвідчує, що досягнуто взаємодії в адмініструванні таких важливих бюджетоутворюючих платежів, як податок з доходів фізичних осіб та земельний податок. Але невирішених питань ще вистачає. Зокрема, частина львівських підприємців, посилаючись на кризу, мінімізують заробітну плату своїх працівників, використовують тіньові схеми оплати праці. А це призводить до несплати податку з доходів фізичних осіб. Хоча в цілому порівняно з минулими роками плата за землю у Львові дещо зросла, однак було наведено немало фактів, коли договори оренди землі роками не оновлюються і не переукладаються, а тому суми, які надходять у вигляді орендної плати, є значно меншими від земельного податку з урахуванням грошової оцінки землі.

 

Костянтин Зінкевич, Олег Синютка, начальники ДПІ та голови районних адміністрацій наголосили на необхідності спільних системних заходів щодо посилення контролю в розрізі конкретних проблемних суб’єктів підприємництва. «Тіньові схеми ухилення від сплати податків та обов’язкових платежів, - підкреслив Костянтин Зінкевич, - ми повинні не пояснювати, а руйнувати і притягувати винних до відповідальності відповідно до чинного законодавства. Наші кроки у цьому напрямку повинні носити конкретний характер – це хронометраж торгової діяльності на ринках, львівських парковках, перевірка відповідності торгових паспортів ринків і реального стану, який там має місце».

 

Учасники зустрічі вирішили посилити координацію роботи з найважливіших питань збору податків і платежів до міського бюджету, систематично проводити наради, а беручи до уваги напружену фінансово-економічну ситуацію у Львові, здійснювати намічені спільні заходи навіть щотижня з розбивкою по конкретних днях. Мова йде не лише про належне виконання планових завдань поточного року, але й про розрахунок та уточнення бази збору податків та платежів на наступний 2010 рік.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ