Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

"Бюджет розвитку Львова може зменшитись в два рази», - Садовий

Міський голова Львова Андрій Садовий у традиційному відеозверненні зазначив, що наступного року бюджет розвитку Львова може зменшитись вдвічі, у зв’язку з тими реформами, які запропоновані Урядом.

Мер також наголосив, що складається абсурдна ситуація із профтехосвітою, коли фінансування має відбуватись з місцевого бюджету, а реальних важелів впливу містам не надали. Андрій Садовий наголосив, що сьогодні ця галузь потребує значних реформ. І у Львові будуть максимально розвивати інноваційну складову в економіці.

«Цього тижня в Києві відбулось дві зустрічі керівників українських міст та областей з вищим керівництвом держави. Мої колеги з усіх куточків країни мали велике сподівання почути від Президента та Прем’єр-міністра, що спроби позбавити українські міста фінансування наступного року, будуть скасовані. На жаль, так не сталось. На зборах, організованих у кращих радянських традиціях, розповіли як нам всім з вами стало краще жити. А от з конкретного ми почули, що Уряд не покинув намір залізти в наші з вами кишені.

Про що мова. Після Революції Гідності відбулась одна важлива реформа - чи не єдина реальна зміна, яку змогли відчути люди. Внаслідок бюджетної децентралізації українським громадам почали залишати більше коштів, які збираються у вигляді податків на їх території. Це дозволило багатьом містам почати дуже важливі проекти - ремонти шкіл та доріг, закупівлю транспорту і так далі. Досі більшість з цих проектів лежали у шухлядах, бо на них громадам не вистачало грошей.

Очевидно, що ці позитивні зміни почали муляти око київським бюрократам. Не йметься їм, що міста самостійно розпоряджаються принаймні частиною власних коштів і наводять в себе порядок. Працює традиційна радянська звичка, що треба всіх тримати на короткому повідку. 

Відповідно до урядових ініціатив вже наступного року міста можуть суттєво збідніти. На громади планують накинути фінансування традиційно державних статей бюджету - коледжі, профтехучилища, а також державні пільги на житлово-комунальні послуги. Державна влада, наприклад, вирішує надати пільги працівникам прокуратури. А от компенсувати їх доручає нам з вами. Ще одна зміна передбачає формулу, згідно з якою - чим більше міста будуть заробляти, тим більше у них забиратимуть в центральний бюджет.

Внаслідок таких реформ в лапках - бюджет розвитку Львова може зменшитись в два рази. Багато запланованих на наступний рік робіт доведеться відмінити. І така ж ситуація в усіх інших містах країни.

Ситуація з профтехосвітою взагалі абсурдна. Містам доручили фінансувати ПТУ, але не дозволили ними управляти. Тобто гроші дайте, але керувати ми будемо самі. А ця галузь потребує серйозного підсилення. Адже Україна втрачає свій потенціал у виробничих професіях. Навіть ті інвестори, які відкривають свої виробництва, відчувають дуже сильний кадровий голод на працівників та інженерів.

Якщо в Україні залишаться лише низькокваліфіковані працівники, ми ризикуємо перетворити свою економіку на примітивну складальну індустрію з низькими зарплатами та ручною і шкідливою для здоров’я працею. Цього не можна допустити.

Натомість я вітаю всі ті ініціативи, які покликані збільшувати інноваційну складову в економіці. Цього тижня в «Львівській політехніці» відкрився новий стартап-інкубатор для співпраці бізнес-структур та молодих науковців. Наші студенти зможуть там як покращувати свої знання, так і пробувати впроваджувати свої ідеї в життя та шукати для них фінансування. І я робитиму все, що в моїх силах, аби Львів розвивався власне як місто нової, сучасної економіки. Потенціал та достатня кількість мудрих і талановитих людей у нас для цього є», - розповів Андрій Садовий, міський голова Львова.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ