Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Бюджет Волині 2020 року за власними доходами виконали на 96%

У рейтингу обласних бюджетів України за темпом росту власних доходів за 2020 рік, порівняно з попереднім роком, обласний бюджет Волинської області перебуває на 9-му місці. Про це повідомили 19 квітня Гал-інфо у пресслужбі Волинської обласної ради.
Фото ілюстративне. Олена Ляхович, Гал-інфо

Про це говорив директор департаменту фінансів ОДА Ігор Никитюк під час розгляду проєкту рішення обласної ради "Про затвердження звіту про виконання обласного бюджету за 2020 рік".

Питання розглядала бюджетна комісія обласної ради під час засідання 19 квітня.

За інформацією Ігоря Никитюка, у 2020 році доходи обласного бюджету з урахуванням міжбюджетних трансфертів становили 3 млрд 207,1 млн грн. Це на 3 млн 122,5 тис. грн менше від показників 2019 року.

Без врахування міжбюджетних трансфертів до загального і спеціального фонду обласного бюджету за 2020 рік надійшло в цілому 870,3 млн грн власних доходів, або 96,1% до запланованого. Не доотримано 30,8 млн гривень. Серед причин називають дії карантинних заходів та обмеження економічної активності суб’єктів господарювання, пов’язаних з поширенням коронавірусної хвороби.

Основним бюджетоутворюючим джерелом доходів загального фонду обласного бюджету у 2020 році були надходження від податку на доходи фізичних осіб. У структурі власних доходів ця сума сягає 87,2 %.

Доходи спеціального фонду обласного бюджету за 2020 рік (без врахування міжбюджетних трансфертів) становлять 76,9 млн грн. Основними джерелами доходів спеціального фонду обласного бюджету за 2020 рік були власні надходження бюджетних установ, що фінансуються з обласного бюджету та надходження екологічного податку.

Фінансування видатків обласного бюджету за рахунок власних джерел та отриманих трансфертів з державного бюджету у минулому році проведено на рівні 91,8% до встановлених бюджетних призначень з врахуванням внесених змін.

Ігор Никитюк нагадав, що з метою стабілізації бюджетних показників, у травні та липні минулого року невикористані залишки асигнувань головних розпорядників коштів обласного бюджету, утворені внаслідок роботи в умовах карантину, на загальну суму 72,6 млн грн було відтерміновано на грудень 2020 року. Крім цього, було запроваджено обмеження на перерозподіл коштів, передбачених в обласному бюджеті на оплату енергоносіїв і комунальних послуг. Такі заходи дозволили акумулювати достатньо коштів для вирішення питань фінансової підтримки закладів охорони здоров’я до кінця року, у першу чергу пов’язаних з розрахунками за енергоносії та з виплатою заробітної плати медичним працівникам.

Між тим, за минулий рік обсяг кредиторської заборгованості за видатками загального фонду обласного бюджету становив 11,6 млн гривень.

Найбільше видатків з обласного бюджету здійснювалося в галузі освіти та охорони здоров'я. Зокрема, на освіту спрямовано 59,1 % видатків загального фонду. Йдеться про 863 млн грн. Ще 147 млн грн було виділено на освіту зі спеціального фонду обласного бюджету.

На охорону здоров'я з обласного бюджету спрямовано 22,4 % видатків. Було передбачено загалом 484,0 млн грн, в тому числі по загальному фонду – 363,5 млн грн, по спеціальному фонду – 120,5 млн гривень.

На боротьбу з наслідками гострої респіраторної хвороби COVID-19 за рахунок коштів обласного бюджету та коштів переданих з інших місцевих бюджетів на обласному рівні було використано 81,0 млн гривень. Основними напрямками спрямування цих коштів було придбання медичного обладнання, стимулювання працівників закладів охорони здоров’я, придбання медикаментів та засобів індивідуального захисту.

У 2020 році за рахунок коштів обласного бюджету реалізовувалось 25 регіональних програм із загальним плановим обсягом фінансування 290,8 млн грн, з яких фактично використано 261,1 млн грн, або 89,8%.

У 2020 році обласному бюджету заплановано надання з державного бюджету 2 млрд 282,8 млн грн міжбюджетних трансфертів, з яких головним розпорядникам коштів обласного бюджету спрямовано 1 млрд 559,0 млн грн.

З цих коштів до державного бюджету повернуто загалом 2,7 млн грн, з яких понад 1,1 млн грн за субвенцією на проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів.

Голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та цінової політики Орест Маховський зауважив, що решта повернутих субвенційних коштів мали би бути спрямовані на медичні видатки. Він поцікавився, чому кошти були не освоєні. Ігор Никитюк пояснив, що в грудні не встигли освоїти коштів на придбання кисню. Крім цього, в область було спрямовано забагато видатків на доплати медикам, які працюють з пацієнтами, хворими на коронавірус і ці кошти довелося повернути до державного бюджету. Т.в.о. начальника управління охорони здоров'я Роман Рудоквас додав, що зекономити державні кошти вдалося і завдяки тому, що було закуплено медичне обладнання за цінами, меншими ніж передбачалося. Щоби закупити нове процедурно не вистачило часу, оскільки кошти освоювалися в грудні.

В ході обговорення питання щодо звіту про виконання обласного бюджету в 2020 році голова профільної комісії Орест Маховський висловив побажання виконавчій владі вживати заходів, аби планові показники бюджету виконувалися і не виникало проблем з кредиторською заборгованістю.

Депутат Анатолій Никонюк вважає, що, зважаючи на проблеми з виконанням обласного бюджету в минулому році, варто детально проаналізувати обсяги надходжень до казни від оренди земель сільськогосподарського призначення. Депутат переконаний, що така інформація повинна публікуватися в засобах масової інформації. Орест Маховський запевнив, що обласне керівництво щомісяця проводитиме наради, де аналізуватиметься інформація про доходи до бюджетів. На цих заходах обговорять й тему, підняту Анатолієм Никонюком.

Після детального обговорення постійна комісія з питань бюджету, фінансів та цінової політики рекомендувала сесії підтримати проєкт рішення "Про затвердження звіту про виконання обласного бюджету за 2020 рік".

Зауважимо, що таке рішення, згідно із Бюджетним кодексом, обов'язково приймається перед розподілом вільних залишків обласного бюджету.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ