Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Бюджетна реформа доб'є гірські райони

19 січня в малій сесійній залі за участю голови бюджетної комісії Львівської обласної ради Ярослава Качмарика, директора департаменту фінансів Львівської обласної державної адміністрації Олега Демківа, депутатів Львівської обласної ради, а також представників громадськості відбулися слухання бюджету області на 2015 рік. Повідомила прес-служба Львівської облради.

Відкриваючи захід, Ярослав Качмарик зазначив, що, зважаючи на зміни в законодавстві України, а передовсім – в Бюджетному та Податковому кодексах, по-іншому відбувається система управління бюджетного процесу. «Що найголовніше, то зацікавленість людей до бюджету непомірно зростає: люди розуміють, що бюджет – це не просто таблиці, а документ, в якому відображено фінансовий ресурс, а можливо і доля людини, оскільки кожен отримує або стипендію, або заробітну плату, або пенсію. Саме тому в обласній раді щоразу проводимо низку публічних заходів, один з них сьогодні – громадське обговорення бюджету області на 2015 рік», – сказав Ярослав Качмарик.

За словами голови бюджетної комісії, на децентралізацію влади, в тому числі фінансової, люди чекали вже давно. Передовсім децентралізація фінансова – це субсидіарність грошей, тобто коли кошти повинні доходити до конкретної людини. Натомість у нинішній ситуації виграють від децентралізації лише ті території, де є фінансовий ресурс, який називається податками та зборами.

«У виграшній ситуації є міста обласного підпорядкування. Натомість гірські районі, на жаль, не матимуть достатнього фінансового ресурсу для забезпечення своїх фінансових повноважень. Саме тому Львівська обласна рада звертатиметься до Верховної Ради України з пропозицією внесення змін, які дали би все-таки можливість гірським територіям отримувати додаткові кошти – з інших джерел фінансування», – наголосив Ярослав Качмарик.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ