Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Бюджетне фінансування всіх програм Львівщини на 2009 рік буде скорочено наполовину

У постійних комісіях Львівської обласної ради завершилися слухання проекту бюджету Львівської області на 2009 рік. Про це «Гал-info» повідомили у прес-службі Львівської обласної ради.
Формування показників обласного бюджету на 2009 рік було здійснено в умовах розгортання фінансово-економічної кризи та її впливу на розвиток економіки області, і як наслідок на фінансово-економічну ситуацію в області.
Водночас, депутати Львівської облради активно обговорили проект головного фінансового документу області, хоча обласні чиновники переконували депутатів, що навіть ті кошти, які вже є закладені у бюджеті, буде складно зібрати. В першу чергу будуть закладені кошти на захищені статті видатків – заробітна плата у бюджетній сфері, та оплата за енергоносії.
Також згідно з показниками проекту обласного бюджету фінансування всі обласних програм буде скорочено на 40-60%.
Депутатів така ситуація не влаштовує, і вони хочуть скорегувати цифри бюджету. Так, зокрема, на трансплантологію видатки скоротили до 1 млн. грн., а мінімальна сума для продовження трансплантації органів – 4,5 млн. грн. Тож депутати наполягають – або такі кошти віднайдуть, або необхідно офіційно визнати, що Львівщина відмовляється від трансплантології.
Також депутати рекомендували віднайти кошти на забезпечення сурдоперекладу випуску новин на львівському телебаченні.
Нагадали чиновникам і про рішення обласної ради про функціонування української мови, і запропонували віднайти кошти на забезпечення його виконання.
На засіданні постійної комісії ЛОР з питань комунального майна та приватизації начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Олег Демків зазначив, що в обласному бюджеті доходи плануються на рівні минулого року, але цей показник, в умовах економічного кризи, неможливо буде досягнути. Тому ЛОДА зараз працює над антикризовими заходами. Перед районними адміністраціями ставитимуться завдання із оптимізації мережі, укріпленню територіальних громад та ін. Одна із пропозицій, з якою погодилися усі присутні, – це розробка заходів із енергозбереження у бюджетній сфері області.
Постійна комісія з питань зв’язків з українцями з закордоном на своєму засідання поставила питання про відсутність у проекті бюджету видатків на підтримку діяльності національно-культурних товариств та громадських організацій. Представники ЛОДА погодилися, що цю позицію слід відкорегувати.
Голова постійної комісії з питань молоді та спорту Володимир Колошко озвучив пропозиції комісії, які слід би було врахувати у бюджеті – виділення коштів на центр з олімпійської підготовки біатлоністів у Новояворівську, збільшення стипендій для спортсменів та проведення робіт із реконструкції систем опалення спортивного комплексу „Динамо”, що на вул. Зеленій, 59 – це найстарішій спортивній споруді в Україні, якій цього року виповниться сто років.
Стосовно видатків на управління сім’ї та молоді, то депутат обласної ради Наталя Лаврецька висловила застереження молодіжних громадських організацій, що у рік, проголошений Президентом України Роком Молоді, не можна урізати статті бюджету на підтримку молодіжних заходів. Також було зменшено видатки на молодіжне кредитування.
На реалізацію програми малого підприємництва згідно з проектом цьогорічного бюджету, плануються видатки удвічі менші, ніж попереднього року. Голова комісії ЛОР з питань підприємництва та регуляторної політики Михайло Задорожний наголосив, що доцільніше, аби усі ці гроші пішли на відшкодування ставки кредитів на відкриття бізнесу.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ