Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Частини ЗОКу заборгували “Львівобленерго” понад 2 мільйони гривень

Cтаном на 1 листопада 2006 року загальний борг військових частини Західного оперативного командування Міністерства оборони України ВАТ “Львівобленерго”  становив 2 245 тисяч гривень, 1 січня поточного року він становив 1 411 тисячу гривень. Як стверджують у прес-службі ВАТ “Львівобленерго”, це зумовлено тим, що вони не проводять стовідсоткових розрахунків за спожиту електроенергію, таким чином нарощуюючи заборгованість перед ВАТ “Львівобленерго”.
Зокрема, кожна військова частина як юридична особа має угоду із ВАТ “Львівобленерго”, згідно з якою зобов’язана у чітко визначений термін проводити розрахунки за спожиту електроенергію. Проте стовідсоткових розрахунків зазвичай не відбувається, тому накопичуються борги. ВАТ “Львівобленерго”, як того вимагає  Закон України “Про електроенергетику”, зобов’язане припинити подачу електропостачання споживачеві-боржнику.
Згідно з “Правилами користування електричною енергією” (п. 8.3) на адресу кожного боржника - військової частини буде надіслано повідомлення про повне або часткове припинення подачі електричної енергії.
Осінньо-зимовий період у роботі ВАТ “Львівобленерго” є найбільш відповідальним та важким: саме в цей час споживання електричної енергії зростає, а оплата за неї знижується. Незадовільний стан розрахунків за електричну енергію не дає змоги ВАТ “Львівобленерго” стовідсотково розрахуватися за отриману електроенергію з ДП “Енергоринок”. Зокрема, у жовтні 2006 року ВАТ „Львівобленерго” розрахувалося на 92%. Окрім того, паралельно зі зниженням динаміки оплати споживачами за використану електричну енергію відбувається зростання навантаження на електромережу ВАТ “Львівобленерго” – у вечірні години область вже перевищує доведений їй ліміт по  потужності на 70 МВт, що, своєю чергою, несе загрозу безперебійного електропостачання регіону.
ВАТ “Львівобленерго” зобов’язане посилити роботу із неплатниками електричної енергії. Електропостачання буде обмежуватися або припинятися усім боржникам, незалежно від категорії споживача та суми боргу.
Як розповів “Гал-info” керівник прес-служби ЗОКу Олександр Поронюк: „Військові чудово розуміють ситуацію. Це біда всіх силових структур - і МВС, і СБУ. Зокрема, згідно з постановою Кабінету Міністрів, ми розраховуємося за енергоносії системою взаємозаліків. Тобто кожного місяця  з Міністерства фінансів надходять кошти на проплату за енергоносії в Міністерство оборони, де розподіляються по окремих частинах і підрозділах. Проте кошти надходять в кінці місяця, а ВАТ „Львівобленерго” вимагає їх на початку. Головне квартирно-експлуатаційне управління Міністерства оборони України зверталися з цього приводу до прем’єр-міністра України та до міністра палива та енергетики, проте поки що ніякого результату це не дало, окрім того, що в ЗАТ „Львівобленерго” надійшов лист з Міністерства палива та енергетики з проханням не відключати військові частини від електропостачання. Зауважу, що кожного року з кінця осені до початку весни виникає проблема взаємозаліків”.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ