Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Чайку «Спас» спустили на воду. Наразі лише Яворівського озера

27 травня на Яворівському озері львівські козаки вперше спустили на воду новозбудовану чайку «Спас».
Човен будували майже три роки, і наразі роботи майже завершено: дерев’яний корпус готовий, 14-метрову щоглу встановлено, вітрила пошито. Затримка лише за двигуном, навігаційними приладами та рятувальним спорядженням, на які бракує грошей (близько 27 тисяч євро). Побудова чайки, за словами керівника проекту Романа Рося, загалом коштувала 70 тисяч євро – саме в таку суму обійшлися козакам матеріали, працю ж будівничих у вартості корабля не враховано – Роман Рось запевняє, що все робилося на власній ініціативі козацтва.
Зі львівського заводу «Автонавантажувач», де козаки добудовували чайку (основні роботи провадилися у селі Раковець під Львовом), човен перевезли до Яворівського озера. Там вантажний кран підняв чайку у повітря і повільно опустив її на воду. «Стоїть, дивіться, як ніс догори тримає!», – роздавалися навколо радісні вигуки козацтва. Як і годиться, капітан корабля Мирон Гуменецький розбив о борт пляшку шампанського, а козаки пригощали усіх охочих звареним на вогнищі кулішем.
«Сьогодні відбулося хрещення «Спаса». Чайка чудово тримається на воді, вона навіть перевершила наші сподівання», – поділився з «Гал-info» враженнями Мирон Гуменецький. За його словами, тепер човен близько тижня перебуватиме на озері, де його дороблятимуть і випробуватимуть члени козацької залоги.
Загалом же планів щодо нової чайки козаки мають чимало: найближчі – спуск у липні Дніпром до Чорного моря, далі перехід з Грузії через Стамбул до Одеси. Та найбільший проект – «Козацька Атлантика» розпочнеться приблизно восени. Козаки сподіваються перетнути на чайці Атлантичний океан. Такий перехід буде здійснено вперше: «Усі труднощі можна подолати, якщо хороша залога», – впевнений Мирон Гуменецький.
Нагадаємо, що це вже другий човен,  який власноруч збудували сучасні козаки. Перша чайка – «Пресвята Покрова» здійснювала каботажні переходи уздовж берегів Європи і наразі перебуває у Гданську (Польща).
Яворівське озеро утворено на місці колишнього сірчаного кар’єру і воно має стати найбільшим озером Львівщини – його глибина досягає 90 метрів, а довжина берегової лінії — 12 кілометрів.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ