Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Чехія посилює правила видачі віз та надання постійного проживання

Уряд Чехії схвалив основні пункти законопроекту, що суттєво змінить у бік посилення правила видачі Прагою шенгенських віз, посвідки на проживання і документів на постійне проживання. У той же час, умови отримання чеського громадянства полегшуються.

Як пише порталprague-express.cz, якщо нові правила будуть схвалені парламентом і вступлять у силу, то іноземці, що хочуть відвідати Чехію, будуть зобов'язані мати документ про достатнє фінансове забезпечення для поїздки і перебування. Це може бути виписка з банківського рахунку, готівка або документи про видачу гранту.Мінімальна сума залежатиме від типу дозволу на перебування.

Також іноземець буде зобов'язаний мати медичну страховку і можливість забезпечити себе житлом. Зміняться умови перебування іноземця на підставі виклику, посиляться правила спільного проживання іноземців та чехів.

Перебування в Чехії розділять на три типи: короткочасне,довготривале й постійне. Термін короткочасного перебування складе до одного року — для цього потрібно оформити звичайну шенгенську візу, яку чеське консульство видасть із максимальним перебуванням до трьох місяців. Якщо необхідно перебувати в Чехії довше, то можна буде отримати національну візу на термін до одного року.

При цьому на відміну від нинішніх правил, національна віза більше не буде підставою для отримання посвідки на проживання, тобто,така віза буде видаватись лише тим, хто не планує проживати в Чехії довго.Національну візу після закінчення терміну дії можна буде продовжити, але не більше, ніж на один рік.

Змінюються і правила отримання постійного проживання.У законопроекті прописані три його види. Першим буде "національне",яке можна отримати після двох років перебування в Чехії. Другий вид — для резидента, що проживає довго. Третій —на підставі опікунства.

Прохання про видачу посвідки на проживання на підставі працевлаштування можна буде подати лише на вакансію, внесену до списку робочих місць, які дозволено займати іноземцям. Список складатиме міністерство праці й соціальних справ.

"У разі порушення вимог закону відповідальність за це понесе не тільки іноземець, але і суб'єкти,відповідальні за нелегальне працевлаштування, на плечі яких,наприклад, ляже оплата його депортації",— повідомляють автори законопроекту.

В Італії, Німеччині та Великобританії за кожного "незаконного" працюючого іноземця штрафи становлять 10 тис. євро або фунтів і навіть можливе кримінальне покарання (як працівника, так і іноземця).

Не виключено, що влада Чехії змушена буде піти на подальше посилення правил. Так, наприклад, деякі чеські профспілки взагалі вимагають від уряду тимчасово заборонити працевлаштування іноземців, адже вони відбирають роботу в чехів. Наразі безробіття в Чехії вже перевищує8,5%.

Втім, одночасно з посиленням тимчасового перебування, влада планує полегшити можливість стати громадянином Чехії. У країні підготовлений законопроект про подвійне громадянство, який дозволить іноземцям залишати попередній паспорт при отриманні чеського.

Кореспондент

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ