Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Чемпіонський пас залишається у Львові

Львівський боксер-професіонал Роман Джуман у бою з аргентинцем Хуаном Мануелем Аладжио відстояв титул чемпіона світу за версією Global Boxing Union у ваговій категорії до 69,9 кг.
Суперником Романа Джумана був амбіційний аргентинець Хуан Мануель Аладжио, у послужному списку якого до цього поєдинку було 20 боїв у професійному ринзі, в яких він здобув 16 перемог (6 нокаутом), у трьох зазнав поразок, а ще одного разу було зафіксовано нічию. На прес-конференції, яка відбулася за день до бою, тренер латиноамериканця Альберто Дзакаріас прямо сказав, що Аладжио прилетів до Львова з твердим наміром повернутися додому з чемпіонським пасом. І хоча його підопічному, незважаючи на всі зусилля, так і не вдалося досягти поставленої мети, перебіг подій у ринзі показав, що слова аргентинського фахівця не були лише гучномовною заявою.
Загалом бій пройшов у напрочуд напруженій і цікавій боротьбі. Переповнені трибуни Львівського державного цирку стали свідками доволі видовищного поєдинку, в якому зійшлися представники різних шкіл боксу. Улюбленець галицьких шанувальників цього мужнього виду спорту 30-річний Роман Джуман, для якого звітний бій був 25-м у професійній кар’єрі (21 перемога при трьох поразках), є типовим представником східноєвропейської школи, яка відповідає всім канонам класики боксу. Натомість 25-річний мешканець Буенос-Айреса Хуан Мануель Аладжио до звичної для всіх аргентинської манери ведення бою, яка передбачає безперестанний тиск на суперника упродовж всієї зустрічі, додав своєрідну техніку. А ще всіх дуже сильно вразило його фантастичне відчуття дистанції, яке дозволило Хуану уникнути значної кількості ударів Романа. Зрозуміло, що при цьому в аргентинця були і слабкі сторони. Зокрема, йому явно бракувало серійності ударів, а в заключних раундах дався взнаки деякий брак функціональної готовності.
Напевне вирішальним у визначенні долі титульного бою став досвід галичанина. Вихованець заслуженого тренера України Романа Семенишина більш раціонально розподілив сили на всі 12 раундів, що й дозволило йому в підсумку довести свою перевагу над суперником. Всі три бокові арбітри в своїх записках по очкам віддали перемогу Роману Джуману – 118:110, 116:113, 118:111.
Окрім титульного бою, в програмі свята професіонального боксу, організованого Асоціацією професіонального боксу Львівської області та Промоутерською компанією „Зірки професіонального боксу” було ще п’ять рейтингових поєдинків. В першому з них львів’янин Василь Кондор (вага до 79,4 кг) не залишив жодних шансів Денису Соломко з Білорусі. Здавалося, що наш земляк одержить дострокову перемогу, але білорус встояв. Хоча стосовно переможця в цьому бою ні в кого не виникло жодних сумнівів.
Львівські глядачі стали свідками двох поєдинків суперважковаговиків, у яких помірялися силами українські боксери. Спочатку Максим Педюра з Кривого Рогу вже в другому раунді технічним нокаутом взяв гору над Андрієм Кіндрічем з Донецької області, а потім дебютант професійного рингу дніпропетровець Андрій Руденко по очках переміг досвідченого Олега Бєлікова з Харкова.
Улюбленець львівських вболівальників Віктор Плотніков (вага до 66,6 кг), на рахунку якого було 15 перемог у 15-ти проведених боях, ледь не зазнав першої поразки в кар’єрі. У цікавому та видовищному протистоянні з Юрісом Борейко з кожним раундом все більш вагомою ставала перевага рижанина. Однак у шостому з восьми передбачених в цьому бою раундів Борейко було дискваліфіковано. При цьому необхідно зазначити, що рішення суддів видалося доволі сумнівним, а тому викликало незадоволення публіки.
Цікавим видався і поєдинок ще одного нашого земляка Костянтина Ровенського (вага до 72,6 кг) з російським боксером Тулкіном Кілічєвим. Суперники діяли в ігровій манері, а ініціатива кілька разів переходила з рук в руки. В підсумку перемогу по очках за одностайним рішенням суддів одержав Ровенський, але напевне більш справедливою була б нічия.
Як зазначив у коментарі „Гал-іnfо” Роман Джуман, чемпіон світу за версією GBU: „Радий, що зумів залишити чемпіонський пас у Львові. Бій видався більш складним, ніж я очікував. Справа в тому, що я не бачив жодного поєдинку за участю Аладжио. Мені було лише відомо, що він нижчий за мене, намагається постійно увійти в ближній бій, наносить велику кількість ударів. Відверто кажучи, думав, що аргентинець, як і більшість представників аргентинської школи, з перших миттєвостей бою піде вперед. Однак він, напевне врахувавши, що бій передбачає всі 12 раундів, вирішив одразу не викладатися. В принципі план на бій, який ми розробили разом із тренером, вдалося втілити в реальність десь відсотків на 80”.
Аліна Шатернікова, чемпіонка світу серед жінок за версіями WBF та GBU, зазначила: „Я не вперше приїхала до Львова. Скажу прямо, на мою думку, такого цікавого та видовищного боксу, який продемонстрували Роман Джуман та Хуан Мануель Аладжио, львівські шанувальники професіонального боксу ще не бачили. Мене вразив рівень підготовки аргентинця. До традиційного бійцівського характеру, який загалом притаманний усім боксерам з Латинської Америки, Аладжио додав ще й дуже оригінальну техніку та просто неймовірне відчуття дистанції. Спостерігаючи за його манерою ведення бою, я одержала справжню насолоду. Що ж, тим ціннішою є перемога Романа Джумана. Я дуже рада за львів’янина, адже зберегти чемпіонський пас часто буває важче, ніж його здобути. Сьогоднішній бій, до речі, наочно ще раз всім нам довів цю аксіому спорту. Єдине, з чим я не згідна, це з рахунками, які виставили бокові судді. Так, Джуман переміг, але з перевагою в одне – два очка, але аж ніяк не в сім – вісім”.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ