Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Через безгрошів’я у чиновників з’явився час на стратегію розвитку культури Львова

Нещодавно Львівська міська рада прийняла бюджет міста. Скорочення у фінансуванні відбулися у всіх сферах. Кошти на культурне середовище також скоротили. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Цьогорічний бюджет управління культури становить 70 млн грн. Крім того, 600 тис. грн, додатково, - це є другий кошик (незахищені статті бюджету). Це є конкурс книговидання, з яких 380 тис. грн – це борг. З цих 70 млн грн – 65 млн грн – це захищені статі. Залишається в нас 5 млн грн, з них – 2,5 млн грн боргу.

Для прикладу, два управління, які є в сфері гуманітарного блоку – освіти та охорони здоров’я. Для того, щоб їм виплатити заробітну плату без премій та надбавок – потрібно скоротити 1,5 тис. людей. Ми не звільнимо жодного працівника в культурній сфері, а це 1600 працівників», - розповів начальник управління культури Андрій Вороновський.

«Минулого року в нас було передбачено на календарний рік, в тому числі соціально-культурних проектів, 4 млн. грн., з яких 1 млн. грн. – борг. Цього року в нас передбачено 2,5 млн. грн., з яких 1,8 млн. грн. – це борг. На жаль, в кінці року казначейство не пропустило наших коштів тільки по заходах, орієнтовно, на 800 тис. грн. Це означає, що ті заходи лягли в заборгованість, яка ввійшла в бюджет цього року. Тому є проблема. Адже в нас минулого року було фактично 3 млн. грн. коштів на заходи, цього року – 700 тис. грн. Тому зменшення є в 4 рази», - зазначив Андрій Вороновський.

Однак така ситуація – не привід відмовляться від проекту по фінансовій підтримці соціально-культурних проектів, які вже декілька років місто втілює разом з громадськими організаціями. Адже це є можливість розвитку та представлення сучасних мистецьких течій у нашому місті. Окрім того, україномовне книговидання, на яке місто виділяє кошти, також сприяє виданню україномовної літератури, та її появі на полицях книжкових магазинів.

«Те, що конкурс соцкультурних проектів буде і буде підтримано основні міські культуротворчі заходи – це однозначно. Минулого року ми мали близько 900 тис. грн. на різні заходи протягом року: це є і нові постановки в театрах, які йшли по календарному плану, підтримка митців з-закордоном, організація всіх наших заходів. Цього року в нас немає цих грошей. Для порівняння, організація Дня Незалежності коштувала 400 тис. грн. Ми також йдемо до спонсорів і просимо. Те, що конкурс відбудеться, те, що буде підтримка україномовного книговидання, і те, що будуть підтримані ключові проекти, які є у Львові – це є однозначно. Це є надважливі проекти», - розповів Андрій Вороновський.

Минулого року виникла ідея спільного формування стратегії розвитку культури, яка би мала чітко сформувати культурне обличчя Львова, щоб кожний процес мав визначене місце. До цього процесу активно залучили і громадські організації, які детальніше можуть вказати на своє бачення майбутнього міста та здійснити задумане.

«Є один важливий позитивний момент. Ми на сьогодні активно почали працювати зі всіма представниками над створенням і розробкою стратегії культурного розвитку міста – комплексним робочим документам, який буде визначати культурну політику міста. І якщо в нас є важкий кризовий рік, і ми маємо в управлінні культури час, адже ми також багато проектів не будемо реалізовувати, тому важливо для нас зібратися і цей документ підготувати. Ми вже розробили його структуру. Ми плануємо провести дуже багато зустрічей з різними середовищами», - розповів Андрій Вороновський.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ