Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Через недбалу інвентаризацію Львівщині може не вистачити грошей на вивезення пестицидів

Через неякісно проведену інвентаризацію пестицидів у районах Львівської області, коштів, виділених на їх утилізацію, може не вистачити. Про це повідомила прес-служба Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Львівській області.

Як зазначено в повідомленні, за передбачені у Державному, обласному та місцевих фондах ОНПС кошти планувалося вивезти з області 494 тонни пестицидів (саме стільки нараховано в результаті їх інвентаризації). Коли дійшла справа до їх затарення, почали виявлятися «необліковані» пестициди, які чи то ховалися по кущах, чи то спішним чином завозяться з інших районів і областей.

Як стверджують екологи, коли машина приїжджає у район, то забирає всі затарені пестициди у ньому (щоб остаточно район очистити), а не лише обліковану їх кількість. А отже, скоро ліміт коштів може вичерпатися, і ті райони, які ще не очистились, можуть залишитись із своїми пестицидами і «подякувати» за це безвідповідальним керівникам.

Акти інвентаризації, які підтверджують зафіксовані кількості пестицидів, підписано головами сільських рад та представниками райдержадміністрацій (відділів ЖКГ) за місцем розташування складів отрутохімікатів. Тому, йдеться в повідомленні, виявити винних у неякісній інвентаризації буде не складно, та це не вирішить проблеми. Тому залишки коштів з обласного та місцевих фондів скеровуються на ті райони, які ще не очищені, щоб не залишити їх наодинці з пестицидними проблемами.

Додамо, що усі непридатні до використання у сільському господарстві пестициди вивозяться за кордон на утилізацію затареними у спеціальну тару, а саме: у пластикові бочки ємкістю (50-60 л) та полімерні мішки типу «Big Bag».

Перевезення затарених непридатних до використання в сільському господарстві пестицидів по території Львівської області відбувається згідно Регламенту Ради Європи з перевезення небезпечних відходів.

Держуправлінням складено і облдержадміністрацією затверджено графік черговості вивезення непридатних і заборонених до використання пестицидів з території Львівської області. Графік складався з урахуванням можливості звезення пестицидів у місця, де їх можна оперативно затарити, та зручності маршрутів для вивезення пестицидів великогабаритними автомобілями.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ