Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Через позицію Віктора Ющенка Росія перестане «дружити» з Україною

Прем`єр-міністр Росії Владімір Путін заявляє, що передоплата Росією транзиту газу до Європи через Україну малоймовірна, зокрема, через позицію Президента України Віктора Ющенка.
У заяві, оприлюдненій на офіційному сайті прем`єра РФ, йдеться, що проведені переговори свідчать, що в України можуть виникнути проблеми з виконанням чергового платежу за російський природний газ, що поставляється для внутрішнього споживання і закачування у підземні сховища. А це в свою чергу збільшує «ризик нових збоїв у транзиті російського газу європейським споживачам».

«Прем`єр-міністр України Юлія Тимошенко запропонувала, щоб Росія здійснила передоплату за транзит газу до Європи на 5-7 років вперед у сумі близько 5 млрд. доларів США. Приблизно стільки ж українці мають сплатити за російські поставки. Реалізація такої схеми є малоймовірною щонайменше з трьох причин, – вважає В.Путін. – Перше: Президент України Віктор Ющенко у своєму недавньому виступі по суті оголосив такий варіант незаконним».
По-друге, згідно з підписаною 23 березня 2009 р. в Брюсселі Спільною Декларацією ЄС-Україна щодо модернізації української газотранспортної системи планується провести істотну зміну організаційної структури газового комплексу України. «Тобто, зараз ми не можемо з упевненістю сказати, з ким саме в перспективі доведеться працювати "Газпрому" по виконанню контрактів з постачання газу Україні і забезпечення транзиту європейським споживачам. Третє – в умовах глобальної кризи, зниження цін на газ і об`ємів продажів доволі складно акумулювати таку суму, як 5 млрд. доларів", - йдеться в заяві Владіміра Путіна.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ