Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Через зняття санкцій ЄС з Юри Єнакієвського Україна втратила 5,4 млрд грн

Сьогодні громадські активісти разом з народними депутатами принесли під стіни Адміністрації Президента скривавлені тушки. У такий спосіб вони подякували “гаранту” за те, що три генеральні прокурори, призначені Порошенком, “злили” кримінальні провадження щодо соратника Януковича Юрія Іванющенка (Єнакієвського), який був основним “постачальником” “тітушок” на Майдан.

Про це йдеться на сайті на сайті Центру протидії корупції.

З березня 2017 року Європейський Союз зняв санкції з Іванющенка. Ініціатори акції вважають, що основна провина за зняття санкцій – “злив” справи Генеральною прокуратурою України.

Ціна знятих санкцій, підрахували активісти, складає за нинішнім курсом НБУ, майже 5.4 мільярди гривень.

“Генпрокуратура відкрила провадження по Іванющенко лише після того, як ми почали писати заяви про злочин і змушувати їх розслідувати економічні злочини Юри Єнакієвського. Саме це було потрібно для збереження санкцій – показати європейцям підозри у корупційних злочинах”, – пояснює Дарина Каленюк з Центру протидії корупції причину зняття санкцій. – За її словами, бездіяльність нинішнього заступника Луценка Юрія Столярчука, який вів цю справу і при інших генеральних прокурорах, призвела до того, що справу закрили, і підстави для продовження санкцій – зникли.

У рамках кримінального процесу по справі Іванющенко, звітував начальник департаменту спецрозслідувань Юрій Горбатюк, рік тому було заарештовано 1,8 млн швейцарських франків, $30 млн у Латвії, $575 тис. у Монако. За даними ЦПК, правоохоронці в Швейцарії та Монако сумарно арештували значно більше – близько 200 мільйонів доларів на рахунках компаній Іванющенка.

Після зняття санкцій, запевняють активісти, можливість повернути ці гроші в бюджет України назавжди втрачена.

“Три роки тому ми зрозуміли, що самі правоохоронці для збереження санкцій нічого не робитимуть. Три роки, поки тривало слідство, вони так і робили – нічого не розслідували. Керував цим Столярчук, незмінний зам Шокіна та Луценка. За  рік під його керівництвом у справі Іванющенко провели аж одну процесуальну дію – допитали юриста ЦПК, який підготував заяву про злочин. Це стало підставою для адвокатів Іванющенка звертатися до суду і вони його виграли – суд змусив ГПУ закрити справу”, – додає Каленюк.

Нагадаємо, нещодавно Верховний Суд України закрив усі справи проти Юри Єнакіївського – не через відсутність складу злочину, а через відсутність будь-яких слідчих дій протягом певного періоду.

“Сьогодні всю відповідальність за закриття справи намагаються перекласти на Верховний суд, який буде повністю переобраний в найближчі кілька місяців, – пояснює Єгор Соболєв, голова парламентського комітету із запобігання корупції. – Насправді ж, три роки Генеральна прокуратура не робила нічого, окрім як гальмувала розслідування справи, підозра по якій мала бути висунута Іванющеко протягом 2016 року. Тим не менше, за жодного з Генеральних прокурорів, призначених Порошенко, цього зроблено не було, а тепер один з найближчих соратників Януковича, замість того, щоб сидіти за гратами, витрачатиме вкрадені в українців гроші на елітних курортах”.

Варто відмітити, що у справі загибелі активістів Майдану, яку в Генпрокуратурі розслідують понад три роки, було засуджено лише одного “тітушку”. У квітні 2014 року Міністерство внутрішніх справ заявляло, що депутат Верховної Ради Юрій Іванющенко (фракція Партії регіонів) причетний до формування й фінансування організованих груп молодих людей спортивної зовнішності, так званих “тітушок”, які викрадали, били й убивали активістів Євромайдану.

“Закриття справи проти Іванющенка не залишає сумнівів у тому, що вбивство кримінальних проваджень проти клану Януковича – спланована, системна політика вже третього генпрокурора Порошенка. Порошенко – гірше Ющенка та Януковича разом узятих, бо на руках бандитів, які так не сіли в тюрми, цього разу була кров мирних протестувальників. У мене немає сумніву, що частина грошей, виведених з-під санкцій, осіли в кишенях тих, хто допомагав Іванющенку очиститися перед законом”, – пояснює активіст Автомайдану Олексій Гриценко.

Численні невдачі Генеральної прокуратури України підтверджують необхідність серйозної реформи відомства, переконують активісти та вимагають від Президента покарати винних у знятті європейських санкцій.

“Заяви щодо зловживання Генеральною прокуратурою України своїми повноваженнями та допомоги ймовірному злочинцю у збереженні вкрадених активів демонструють той факт, що робота з очищення прокуратури наразі провалена. Необхідно нарешті очистити Генеральну прокуратуру України від осіб, які своєю бездіяльністю підіграли Іванющенку,  а також провести прозорі конкурси на керівні посади в ГПУ.”, – пояснює Андрій Слюсар, юрист Трасперенсі Інтернешенл Україна.

Довідково:

Ю. Іванющенко (Юра Єнакієвський) один з найвпливовіших з оточення В.Ф. Януковича, кримінальний авторитет, був “смторящій” від Януковича за фінансовими потоками в Україні.

У Центрі протидії корупції Іванющенка вважають причетним до розкрадання бюджетних коштів, отриманих від продажу Україною Японії квот на викиди парникових газів згідно Кіотського протоколу, доведення до банкрутства ДП “Антрацит” тощо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ