Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Чеські та українські військові поклали квіти до солдатських могил чеським легіонерам, які загинули в битві під селом Калинівка (Тернопільщина) у роки І світової війни

Сьогодні, 22 червня, чеські та українські військові поклали квіти до солдатських могил чеським легіонерам, які загинули в битві під селом Калинівка Зборівського району Тернопільської області у роки Першої світової війни.

Загалом меморіал відвідало 11 чеських високопосадовців Головного командування військової делегації Чеської Республіки на чолі з начальником Генерального штабу ЗС Чеської Республіки генералом армії Павелом Стефкою. Також серед високопосадовців, які відвідали меморіальний комплекс, були директор департаменту планування сил Міністерства оборони генерал-майор Франтішек Грабал, директор Департаменту кадрової політики бригадний генерал Петр Олейник, директор військового інституту, підполковник, магістр Алеш Кніжек, офіцер Департаменту планування сил полковник Фабієн Бакса. Було виставлено прапори України, Чехії та Словаччини під час покладання квітів. З української сторони були Михайло Куцин, головнокомандувач військ ЗОК та перший заступник головнокомандувача Сухопутних військ Збройних Сил України Володимир Скомарівський, а також представники місцевої влади Тернопільщини, зокрема, голова Тернопільської ОДА Михайло Миколенко. Павер Стефка подякував українцям за те, як вони шанують могили чеських героїв і за те, що шанобливо говорять про них: „Армія завжди шанує символи: чи то прапор держави, чи могила загиблих воїнів. Чеські військові воювали за краще майбутнє всіх словян народів”.
З метою боротьби за незалежність своєї держави в 1914 році в м. Києві була сформована дружина з числа чеських і словацьких емігрантів. Вони воювали на боці царських військ проти Австро-Угорщини. Наприкінці червня 1917 року чехословацька бригада, до якої входили 3 полки: їм. Яна Гуса, ім. Іржи з Подброд, їм Яна Жижки, з Троцково, у складі російського Південно-Західного фронту під командуванням генерала Брусилова зайняла позицію к районі м.Зборові Тернопільської області. Штаб бригади був розташований в с. Красне. Напередодні битви багато чеських вояків перейшли від військ Австро-Угорщини до полків емігрантів 2 липня 1917 року у результаті проведеного наступу російсько-чехословацьких військ, австро-німецькі війська відійшли від р.Стрипи.
Під с. Калинівка (Цецева) було взято в полон 62 офіцера, близько 4-х тисяч солдат, захоплено 20 гармат та багато іншої зброї противника.
В районі с. Калинівка загинуло 190 чехословацьких воїнів, прізвища більшості яких невідомі. Невдовзі на місці бою було споруджено братське поховання, яка було висипане з землі та обкладене дерев'яними балками. На місці поховання була встановлена плита з надписом: "Тут, на старій слов'янській землі під Зборовом сплять сини Чехословаччини, що полягли за волю, за мир. за краще майбутнє: всіх слов'янських народів 2 липня 1917 року. Вічна їм пам’ять”. До речі, від цього бою ведеться відлік створенню чеських військ.
В складі чехословацької бригади воювали славетні постаті світового рівня - це скульптор Карел Котрба. письменники: Ярослав Кратохвіл, Франтішек Кубка. Франтішек Лангет, а також майбутній президент Чехословаччини Людвіг Свобода. У травні 1992 ром з Праги до Зборова прибув "траурний вагон", який доставив останки невідомого солдата та землю з братського поховання на Батьківщину.
Все це було розміщено в стіні старо-міської Ратуші біли пам'ятника Яну Гусу в столиці Чехії.
Рішенням Зборівської районної державної адміністрації за братське поховання відповідає Погрібецька сільська рада, яка, разом з воїнами Західного оперативного командування прикладає багато зусиль щодо підтримання місця поховання у належному стані. У 2001 року на кошти чеської сторони українськими майстрами була виготовлена дошка з чорного мармуру, яку урочисто відкрили 2 липня того ж року.
Щорічно, в канун битви, з метою вшанування пам'яті загиблих воїнів, до Зборова приїздять представники уряду та Збройних Сил Чехії. Вони приймають участь в траурній урочистій церемонії, зустрічаються з представниками місцевої влади та мешканцями с.Калинівка, відвідують Музей Зборівської битви, де зберігаються рідкісні матеріали тих часів.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ