Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Чорно-білі битви при Полтаві

У п’ятницю, 24 листопада, у Полтаві стартує чемпіонат України з шахів, в якому серед 32-х шахістів боротьбу за національний титул вестимуть і четверо львів’ян.
Цієї осені Полтава стала справжньою столицею вітчизняних шахів. Кілька днів тому в цьому місті завершився чемпіонат України з шахів серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату, а завтра боротьбу за національний титул розпочнуть найсильніші шахісти країни.
У турнірі шахістів-інвалідів з ураженням опорно-рухового апарату взяло участь 28 спортсменів, які змагалися за швейцарською системою. Головним фаворитом чемпіонату вважався львів’янин, міжнародний майстер, директор Львівського шахового клубу Вадим Бондарець. Адже в активі галичанина в нинішньому сезоні вже було одне гучне досягнення – в Чехії він виборов „золото” VІІ чемпіонату світу.
Врешті-решт Бондарець виправдав прогнози фахівців, але перемога на внутрішній арені далася йому зовсім непросто. У семи турах львів’янин та  міжнародний майстер з Маріуполя Ігор Ярмонов набрали по 5,5 очка. І лише завдяки кращим додатковим показникам Вадим Бондарець вдруге став чемпіоном України. Доповнив трійку призерів донеччанин Сергій Полянцев, підсумковий доробок якого становив 5 очок.
Сподіваються львівські шанувальники цієї древної гри і на вдалий виступ своїх земляків в елітному національному чемпіонаті. В Полтаві честь міста Лева захищатимуть четверо шахістів. Найбільші свої сподівання ми пов’язуємо з виступом новоспеченого гросмейстера Юрія Криворучка, який нинішньої осені в Єревані на молодіжній першості світу (U-20) став бронзовим призером. Очікуємо і красивої та результативної гри і від достатньо досвідченого гросмейстера Ореста Грицака та молодих майстрів Мартина Кравціва і Ярослава Жеребуха.
Загалом до Полтави, аби позмагатися в цьогорічному чемпіонаті України, приїхало 32 шахісти, 18 з яких носять звання гросмейстера. Турнір пройде за добре відомою вже так званою нокаут-системою з вибуванням у п’ять турів. Призовий фонд чемпіонату становить 72 400 гривень, з яких переможець та срібний і бронзовий призери одержать відповідно 15, 10 і 8 тисяч гривень. Ім’я чемпіона стане відоме 3 грудня. А титул чемпіона захищатиме вихованець знаної краматорської школи шахів гросмейстер Олександр Арещенко.
Порівняно з минулорічним чемпіонатом, турнір у Полтаві за складом учасників є доволі представницьким. Так, за чемпіонський титул будуть боротися олімпійські чемпіони 2004 року Олександр Мойсеєнко із Севастополя та харків’янин Павло Ельянов. Саме останній і є рейтинг-фаворитом чемпіонату, а його першим суперником в 1/16 фіналу буде наш земляк Ярослав Жеребух. На жаль, не гратимуть у Полтаві партнери Мойсеєнка та Ельянова по „золотому” успіху в іспанській Кальвії киянин Руслан Пономарьов, Сергій Карякін з Сімферополя та наші земляки Василь Іванчук і Андрій Волокітін. Причини відмови у них різні. Зокрема Іванчук полетів грати в турнірі на Кубі, а Пономарьов відпочиває після успішного виступу на супертурнірі пам’яті Міхаіла Таля, який завершився минулого вікенду в Москві. Проте можна не сумніватися, що в Полтаві ми станемо свідками видовищних та безкомпромісних шахових битв. Адже в Україні ніколи не бракувало справжніх шахових талантів.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ