Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Чотирилапі рятують життя один одному: Як працює банк крові для тварин ЛКП «ЛЕВ»

Рік тому на базі Львівського комунального підприємства «Лев» створено перший в Західній Україні банк крові для тварин. Завдяки цьому проекту ветеринари можуть врятувати життя не лише безпритульним, а й домашнім тваринам.

За цей час здійснено більше 80 переливань крові собакам та двом котам, які цього потребували та налагоджено контакти з сорока постійними донорами. 

Одним з таких донорів нещодавно стала енергійна Зая. Чотири роки тому теперішні господарі знайшли її наляканою, брудною та нещасною поміж гаражами. Неля, власниця собаки розповідає:

«Ймовірно попередні власники знущались над твариною в минулому, бо собака довго адаптовувалась та звикала до нас, боялась різких рухів, навіть іграшкового м’ячика. Зараз вона надзвичайно активна, ми беремо постійну участь в виставках безпородових тварин та отримуємо призові місця. Вона знає близько тридцяти різноманітних трюків та команд».

За своїм характероком собака привітна, ніжна та любить інших тварин. Крім люблячих господарів у Заї є ще й подружка кішка, яку Неля також підібрала на вулиці та стверджує: «Зая її з маленької соціалізувала та виховала, у неї є своєрідний інстинкт дбати про інших. Вона надзвичайно добра. Тому дізнавшись про потребу крові ми, не вагаючись, приїхали в ЛКП «ЛЕВ»».

Тут ветеринари провели повний огляд собаці, щоб розуміти чи не зашкодить збір крові донору чи майбутньому реципієнту. Взяли відповідні аналізи на визначення групи крові, провели гематологічний аналіз крові та окремі показники біохімічного аналізу під мікроскопом дослідили кров на наявність паразитів крові. 

Після цього вже в лабороторії відбувається процес центрифугування крові при відповідному температурному режимі та кількості оборотів на хвилину. В цьому процесі кров розділяється – знизу осідає еритроцитарна маса червоного кольору, а зверху – прозора плазма. Після розділення все зберігається при відповідному температурному режимі окремо для еритроцитів та плазми крові. І в залежності від стану чотирилапого пацієнта ветеринари визначають, в чому є потреба вливання – еритроцитарної маси чи плазми крові.

Лаборант ЛКП «Лев» Тарас Басараб запевняє: «Потреба у нових донорах є завжди для того, щоб банк крові мав запас, а власники тварин не витрачали дорогоцінний час на пошук донора та підготовку крові до вливання. Повторний забір крові в цього ж донора ми проводимо не раніше 3-5 місяців. Але до прикладу терміни зберігання еритроцитарної маси – 35 діб, плазми – рік від моменту забору. Якщо собака відповідає усім критеріям донора – важить від 25 кг та віком від двох до восьми років, то для неї процес забору крові не є шкідливим». 

Нещодавно на базі ЛКП «ЛЕВ» розпочав роботу і банк крові для котів. Донорами можуть стати вакциновані коти вагою від 4,5 кг та віком від 2 до 8ми років. Процес підготовки, огляд та аналізи для дослідження придатності крові проведуть ветеринари клініки в день можливого забору крові.  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ