Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Чи будуть єдині українські Греко-Католики…

Історично склалося так, що в Україні є дві Греко-Католицькі церкви. Це Українська Греко-Католицька Церква (УГКЦ) та Мукачівська Греко-Католицька Єпархія (МГКЄ). Вони незалежні одна від одної та обидві підпорядковуються Ватикану. Хоча згідно Кодексу Канонів Східних Церков ми отримуємо парадокс, коли дві помісні церкви існують в межах однієї держави.

УГКЦ — найбільша католицька церква в Україні. Було створена у 1596 році. Одна із 23-х східних католицьких церков свого права. Найбільші випробування довелося пройти у період комуністичного режиму. У 40-50-роки знищено та розграбовано храми, репресовані сотні священиків та вірян церкви.

Не менше пережила і Мукачівська Греко-Католицька Єпархія, яка була створена у 1771 році. Наприкінці вісімдесятих обидві Церкви вийшли із підпілля і кожна продовжила свій шлях.

Хрестовоздвиженський кафедральний собор, Ужгород.

Проте, шанс на об’єднання і створення єдиної помісної церкви греко-католиків в Україні з’явився знову.

Зокрема, на початку 90-х років минулого століття, коли церква виходила з підпілля у своєму початковому варіанті статуту вказувала, що МГКЄ повинна об’єднатися і бути в складі УГКЦ. Коли церкву очолив єпископ Мілан, то він обіцяв зробити все, щоб МГКЄ була єдиною з УГКЦ. Але, очоливши єпархію, почав шлях до закріплення церкви, як самостійної одиниці. Він привів свою команду священиків, більшість з яких є словаками за національністю. Багато з них навчалися в духовних семінаріях та академіях Російській Федерації. І саме на цьому етапі забулося про об’єднання церков. Почалася політика створення, так званої, “русинської митрополії”. Насправді за час керування єпископа Мілана церква дуже активно розвивалася: будувалися нові храми, збільшилася кількість парафій та прихожан. Але тема об’єднання більше не піднімалася.

14 липня 2020 року єпископ Мілан Шашік помер.

Мілан Шашік - греко-католицький єпископ Мукачівський словацького походження.

Тепер Мукачівську Греко-Католицьку Єпархію чекають вибори нового очільника. Відтак в українського народу може з’явитися шанс возз’єднання двох церков в одну помісну Греко-Католицьку церкву.

Проте, важко сказати, хто зможе виконати цю важливу і складну місію. Адже перепон більш чим достатньо. Це і вплив Московської Церкви (до якої відноситься понад 70% мешканців Закарпаття) і активна діяльність державних структур Угорщини, Словаччини, які однозначно, що намагатимуться поставити на чолі церкви “свою людину”, тим більше, що Мукачівська єпархія представлена і в цих країнах, а її попередній єпископ за національністю був словаком.

Нещодавно Папа Франциск тимчасово довірив Мукачівську єпархію 39-річному єпископу Нілу Лущаку. Він є один з головних претендентів. Викладач Ужгородської греко-католицької богословської академії ім. Блаженного Теодора Ромжі, монах, член чину Братів менших. Народився та проживав в Ужгороді. Навчався в Тернополі та Римі.

Преосвященний владика Ніл (Мукачівська Греко-Католицька Єпархія)

Ще одним серед головних претендентів є 55-річний архієпископ Кирило ВасільВін є словацький католицький архієпископ, секретар Конгрегації Східних Церков, єзуїт.

Владика Кирил Васіль.

Архієпископ Кирило Васіль відомий своїми публічними радикальними заявами стосовно УГКЦ. Зокрема, в 2018 році будучи при владі у Ватикані, він виступав з промовою, де висловлював антиукраїнські погляди і перекручував історичні факти. В одній з таких промов він заявив: “Одне питання, яке потребує більш детального розгляду, це бажання з боку Української церкви взяти під свій контроль територію і вірних Мукачівської єпархії. Це бажання випливає з деяких речей, які не мають нічого спільного з історичною реальністю – гіпотетична приналежність території Закарпаття до Київської Русі, або історично не підтверджена юрисдикція Київського митрополита поза Карпатами. Існування деяких груп вірних, які формально визнають приналежність до українців, забуваються, що в сучасному політичному і суспільному житті і теперішньої Української республіки не має місця для визнання і підтримки етнічної меншості “русини”.

Безперечно, що є й інші кандидати, які для багатьох з нас можуть зовсім несподівано очолити закарпатських греко-католиків. Тим більше, що практика “омолодження” кадрів у римо-католицькій церкві на теперішньому етапі досить часто практикується.

Відтак спостерігаємо і надіємося, що Мукачівську Греко-Католицьку Єпархію очолить патріот українського народу та справді духовна людина.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ