Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Чи потрібно припиняти діяльність ФОП, щоби не платити соцвнесок?

Цього тижня однією з подій, яку обговорюють і підприємці, і бухгалтери, стало нововведення уряду, за яким з 1 січня 2017 року всі фізичні особи-підприємці будуть змушені сплачувати єдиний соціальний внесок, навіть якщо вони не здійснюють жодної діяльності. Цей податок становитиме 704 гривні на місяць. Проте сплатити його доведеться у 2018 році.

Про це сьогодні, 28 грудня, у відеопроекті «Бухгалтерська правда», який відбувся у Львівському прес-клубі, повідомила керівник служби контролю фінансів компанії «Західна консалтингова група», лектор Академії професійного бухгалтера Людмила Шахно.

- Я не можу точно сказати як воно відбуватиметься, поки на сайті Верховної Ради не буде опубліковано остаточну версію цього документу. Проте вже зараз підприємці цікавляться, чи варто припиняти державну реєстрацію ФОП, чи зачекати, як це зробити і що їм загрожує, - каже вона.

За словами Людмили Шахно податок наразі обрахували так: це – 22 відсотки від мінімальної заробітної плати, яка має бути з 1 січня 2017 року (3200 грн) – 704 гривні.

- Для тих, хто був на єдиному податку, нічого не зміниться, вони і так платили. А ось ті, хто перебував на загальній системі оподаткування і не отримував дохід, не сплачували. Зараз же суб’єкти підприємницької діяльності, незалежно від оподаткування, незалежно від того чи отримують вони дохід чи ні, будуть сплачувати ЄСВ. Крім тих, які знаходяться на спрощеній системі, - пояснює експерт.

Отож, якщо підприємець вирішив припинити свою діяльність, то він має ще два дні для цього.

- Це відбувається швидко. Ви подаєте форму 12 до державного реєстратора. І впродовж доби вашу діяльність припинять. Ця процедура – безкоштовна. Також припинити діяльність можна і в нотаріуса. Але тоді доведеться сплатити за його послуги, - говорить Людмила Шахно.

Вона каже, що нічого не заважає зараз припинити свою діяльність, а за кілька місяців – поновити.

- Після того, як ви подали заявку, то держреєстратор сам повідомляє фіскальний орган про припинення. Не потрібно йти окремо в податкову. ДФС зобов’язана вас зняти з обліку як підприємця, - розповідає бухгалтер.

Проте у податкової є ще три роки з моменту припинення діяльності ФОПа, щоби провести перевірку. 

- У податковій ви будете стояти на обліку як колишній платник ЄСВ. Це дає право податковій упродовж трьох років прийти і провести перевірку. Якщо у вас раніше була недоплата ЄСВ, то ви доплатите. Якщо упродовж цих трьох років перевірки не було, то її й не буде,  - заспокоює вона.

Однак Людмила Шахно радить не поспішати і дочекатися оприлюднення нормативних документів. А згодом, з досвіду, вона ще й очікує роз’яснень фіскальних органів. 

Довідка.

“Бухгалтерська правда” - спільний проект Західної консалтингової групи і Львівського прес-клубу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ