Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Чи загрожує Львову дефолт?

На переконання голови постійної депутатської комісії фінансів та планування бюджету Львівської міської ради Яромира Самагальського, Львів виконує всі боргові зобов’язання, проблеми лише з фінансовим станом комунальних підприємств . Натомість президент Асоціації роботодавців Львівщини Зеновій Бермес вважає, що на місто рано чи пізно чекає дефолт. Про це сьогодні, 28 листопада, повідомила адміністрація порталу "Українські міста в Інтернеті".

За словами Яромира Самагальського, депутати міської ради, зокрема, комісія фінансів та планування бюджету доклала всіх зусиль для того, щоб боротися з тими викликами, які стоять перед містом у вигляді боргових зобов’язань.

Так, минулого року вдалось достроково погасили позику в розмірі 110 мільйонів, яку рали для будівництва стадіону.

Двічі проводили конкурс для того, щоб переукласти угоду ще на 90 мільйонів, щоб зменшити відсоткову ставку, але наразі це не вдалося.

Крім цього, повернули ще близько 100 мільйонів різних боргових зобов’язань.

А в червні погасили перший транш облігацій серії А в розмірі 50 мільйонів, а 20 грудня місто має повернути ще 42 мільйони.

«Гроші акумулювалися, і вони практично вже ж на рахунку. Перед нами ще стоїть проблема щодо повернення боргів перед підрядниками за виконання робіт, приблизно 50 мільйонів, при цьому 49 мільйонів з цієї суми ми вже цього року повернули. Тому проблеми з цими питаннями немає, нам треба лише активніше працювати на ринку фінансових послуг, активніше займатися тим, щоб оптимальніше використовувати фінанси Львова, щоб не було непродуктивних трат коштів», – розповів депутат.

Яромир Самагальський наголосив, що все робиться для того, щоби щоб не було жодних додаткових боргових зобов’язань, тим більше, якщо вони є неприбутковими, нераціональними. «Місто не бере нових кредитів. Ми взяли кредит у Світового банку в розмірі 38 мільйонів євро на інфраструктуру Львова, і цей проект здійснюється. Наразі реальних коштів з цієї суми ми використали 7 мільйонів євро. То ж у нас додаткових кредитів немає. У нас є проблеми з нашими комунальними підприємствами, з водоканалом, теплоенерго, їхнім фінансовим станом. Але ми намагаємося втримати ситуацію під контролем», – зазначив Яромир Самагальський.

Натомість, як зауважив Зеновій Бермес, на Львів рано чи пізно чекають труднощі, пов’язані із нездатністю виконувати боргові зобов’язання, оскільки однобічна спрямованість міста лише на туризм та ІТ-технології та ігнорування виробництва не сприяє наповненню бюджету міста.

«Так виглядає, що в нас програма приймається сама по собі, а життя іде своїм руслом. Орієнтування Львова винятково на розвиток туризму та ІТ-технологій фактично відвернуло увагу міста від решти економіки, від бюджетоутворюючих галузей. Тому, все, що зараз спостерігається у Львові, – це закономірність. Адже відбувається ігнорування виробництва, його знищення. І цьому сприяє не лише виконавчий комітет, на це не звертають увагу і депутати міської ради. Тому говорити, що Львів нормально вийде із цієї ситуації, - не можна. Очевидно, що Львів чекають великі потрясіння у зв’язку з відсутністю грошей. Бо позичання дуже дорого обійдеться наступним поколінням», – переконаний експерт.

На запитання, чи може трапитися так, що Львів рано чи пізно не впорається із борговими зобов’язаннями, Зеновій Бермес відповів: «Безперечно. Не має засобів для їх повернення. Протягом певного часу спостерігається постійне падіння кількості працюючих, а це перший бюджетоутворюючий показник, він дає 85% дохідної податкової частини бюджету. Хіба що Львів може знову просити уряд зробити якийсь черговий захід, просити, щоб дали гроші на одне, на інше. Така ситуація чекає на Львів. Як на мене, це дефолт».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ