Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Число журналістів, ув'язнених за свою роботу б'є рекорди

Згідно зі звітом, опублікованим у четвер, майже рекордна кількість журналістів по всьому світу попала до в'язниць

За даними Комітету із захисту журналістів, станом на 1 грудня 251 журналіст був поміщений у в'язницю за виконання своєї роботи. Влада звинувачує журналістів в антиурядовій діяльності.

«Зараз це схоже на тенденцію», - сказала в інтерв'ю автор звіту Еллана Бейзер. «Схоже, новий соціальний стандарт»

Число журналістів, засуджених до тюремного ув'язнення за звинуваченнями в «сфасльсифікованих новинах», зросло до 28, в порівнянні з 21 в минулому році і дев'ятьма в 2016 році, згідно даних CPJ - некомерційної організації в США, яка просуває свободу преси.

У доповіді розкритикували президента США Дональда Трампа за те, що він часто характеризував негативні висвітлення в ЗМІ як «фальшиві новини». Дослідження було опубліковане на тому ж тижні, коли журнал Time назвав кількох журналістів у своєму конкурсі «Людина року», повідомляє THE REUTERS.

У цю групу входили репортери Reuters Ва Лоні і Кьяу Соо Оо, які були ув'язнені рік тому і саудівський журналіст Джамал Хашоггі, який був убитий в консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі два місяці тому.

За словами CPJ, Туреччина залишається найгіршим у світі злочинцем проти свободи преси, і вона ув'язила щонайменше 68 журналістів за “антидержавні звинувачення”. Також, щонайменше 25 журналістів перебувають у в'язниці в Єгипті.

Раніше Туреччина заявляла, що її суворі заходи є виправданими через спроби державного перевороту з метою повалення уряду в 2016 році, а Єгипет заявив, що його дії щодо обмеження інакомислення спрямовані на бойовиків, які намагаються підірвати державу.

Більшою проблемою є те, що при веденні статистики, ніхто не враховує журналістів, які зникли або утримуються недержавними суб'єктами. CPJ повідомили, що на Близькому Сході і в Північній Африці пропали або викрадені десятки репортерів, в тому числі декілька взяті в полон повстанцями в Ємені.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ