Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Читачам допоможуть подолати спокусу асоціювати Форум видавців з ярмарком

У Львові з 13 по 17 вересня триватиме найбільша книжкова і літературна подія Центрально-Східної Європи – 24 Форум видавців. Фокусною темою цьогорічного Форуму є «Точка творення». У цьогорічному Форумі видавців беруть участь 168 видавництв, які видали кілька тисяч назв нових книжок спеціально до Форуму. Вони привезуть понад 100 тонн книжок. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Для Львова Форум видавців вже давно став візитівкою. Цього року вересень робить Львів літературною столицею тому, що у нашому місті активно розвиваються різні літературні об’єднання. Ми знаємо, що після Форуму відбудеться ще й ПЕН-Конгрес. Тобто це буде величезне сузір’я прикутої уваги до літератури. Є 14 різних кластерів, це все об’єднує різні спільноти, різні напрямки. Це дуже важливо для Львова, адже ми працюємо над новою стратегією міста і ключовим акцентом нашої стратегії є креативні люди, економіка, основою якої є культура й освіта. Там, де люди багато читають, де купують книжки, де є багато україномовних видань, багато цікавої перекладної літератури, народжуються нові й цікаві процеси. Мені приємно, що багато подій відбуваються у нових просторах, а нові простори дають нові емоції, дають змогу мати нові комунікації.

Львів двічі є містом ЮНЕСКО: архітектури і літератури. Власне, коли одна цеглинка складається до іншої, то це дає змогу брати нові виклики і завдяки Форуму ми маємо змогу ставити все вищі і вищі цілі», - зазначив заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.

«Цьогорічною темою нашого Форуму є «Точка творення», ми створили велику комунікаційну платформу, яка готова забезпечити можливістю вступити в дискусію представників книго-видавничого бізнесу, літературного середовища. Усі дискусії будуть відбуватися у відкритому режимі, тому публіка може долучатися. Для людей ми приготували справді найцікавіше, що написали наші автори, і готові представити нові дискусійні проекти, які стануть причиною написання нових книг. Мова йде про 890 літературних, мистецьких, освітніх і соціальних заходів, 14 тематичних кластерів і 10 спецпроектів, на яких буде обговорено всі теми нашого суспільного життя, починаючи від бізнесу й економіки, закінчуючи стилем життя», - зазначила програмний директор Форуму видавців Софія Челяк.

«Мені дуже приємно, що цього року є дуже якісний контакт з командою Форуму. Я сподіваюся, що всі відвідувачі це відчують. Нам важливо, щоб наше місто було чітко окреслене і на літературній мапі світу, і в площині культури. Львів має бути сильно візуалізованим і помітним, адже видавці і письменники – це культурні дипломати», - розповіла головний редактор і співзасновник «Видавництва Старого Лева» Мар’яна Савка.

«Ідея створення історичного майданчика як окремого кластеру виходила з того, щоб наповнити і збагатити саме поняття Форуму і допомогти читачам подолати спокусу асоціювати «форум» з «ярмарком». Адже ярмарок триває лише 4 дні, а форум триває постійно і він не обмежуються ні десятиліттями, ні простором. Нам дуже важливо було створити власне такий простір, де видавець, читач і автор могли б зустрітися і спонукати читача шукати книжку. Цей рік ми зосередили на ідеї порівняння академічної та альтернативної історії, тобто це ті теми, які виходять із поточних інтересів суспільства», - зазначив директор Наукової бібліотеки університету імені Івана Франка Василь Кметь.

Від завтра до 17 вересня у львівському Палаці Мистецтв та у понад 40 локаціях міста, відбудеться 24-й «Форум видавців у Львові: точка творення».

За 4 дні можна буде відвідати близько 1000 культурних та освітніх заходів.

Форум видавців у Львові – це:

24-й Національний книжковий ярмарок
12-й Міжнародний літературний фестиваль
23-й Конкурс і церемонія вручення премії «Найкраща книга Форуму»
8-й Всеукраїнський бібліотечний форум
6-а Благодійна акція  «Третій вік: задоволення від читання»

Програма Форуму видавців тут.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ