Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ДАІшники не мають права вимагати у водіїв талону тимчасової реєстрації – Сергій Овчінніков

Інспектори ДАІ не мають права складати протокол про порушення, якщо водії їздять на транспортному засобі з неоформленою на нього тимчасовою реєстрацією, а з довіреністю на цей транспортний засіб. Про це в коментарі «Гал-info» заявив юрист Сергій Овчінніков.
 За словами Овчіннікова, інспектори ДАІ перевишують свої повноваження, оскільки Цивільний кодекс, яким передбачено інститут довіреності, ніхто не скасовував. «ДАІшники почали займатися таким грабунком після того, як КМУ прийняв постанову про підняття цін на послуги ДАІ. Вони зацікавлені в тому, щоб будь-якою ціною «скосити» з водія гроші, користуючись його юридичною неосвіченістю. Так, відповідно до постанови КМУ від 2002 року, якою було внесено зміни в ПДР, транспортним засобом можна керувати без відсутності реєстрації лише якщо прізвище та ініціали водія вписані у техпаспорт автомобіля або за наявності талону тимчасової реєстрації. Водночас Цивільний кодекс, який ніхто не скасовував, передбачає делегування прав користування транспортним засобом або іншим майном через довіреність, яку засвічують нотаріуси. Тому водії, на яких ДАІшники склали протоколи по цих «порушеннях», мають подавати до суду, і вони його виграють», – сказав Овчінніков.
За словами юриста, подібна ситуація після прийняття КМУ постанови виникла і в Рівному, але тоді Спілка водіїв разом з юристами провела з Рівненським ДАІ консультації, після яких водіїв перестали штрафувати.
Щодо перевізників та таксистів, то, зі слів Овчіннікова, вони їздять або на зареєстрованих на водія транспортних засобах, або маючи тимчасову реєстрацією, оскільки в протилежному випадку вони не отримають іменну ліцензію на право здійснення перевезень.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ