Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Данилишин, Тимошенко – хто наступний?

Олександр Тимошенко, чоловік засудженої в Україні колишньої прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, отримав політичний притулок у Чехії. Таким чином справа Тимошенко знову опинилася у центрі уваги європейських ЗМІ. Про це повідомила прес-служба Німецькоа хвиля.

Чеська республіка надала політичний притулок чоловіку Юлії Тимошенко. Про це у другій половині дня в п’ятницю, 6-го січня, повідомив речник міністерства внутрішніх справ. З повідомлень ЗМІ, Олександр Тимошенко попросив політичного притулку в Чехії наприкінці 2011 року. Ось, що сказано про це на сайті Блоку Юлії Тимошенко в інтернеті: «Чоловік Юлії Тимошенко Олександр був вимушений виїхати з України та звернутися до уряду Чехії з проханням про надання політичного притулку у зв’язку з посиленим тиском на лідера опозиції через її родину».

Причини, що спонукали Олександра Тимошенка звернутися до чеських властей з поданням про політичний притулок, «цілком зрозумілі», вважає заступник директора Інституту міжнародних відносин Петр Кратохвил. За словами чеського політолога, Тимошенко кілька років жив і працював у Чехії. Крім того, зауважив Кратохвил, Чехія належить до найбільш голосних критиків суду над екс-прем’єром України Юлією Тимошенко.

Шляхом Данилишина

 Чоловік Тимошенко став другим політичним біженцем з України, чиє ім’я пов’язане з екс-прем’єром і лідером опозиції. На початку 2011 року Чехія надала притулок екс-міністру економіки в уряді Юлії Тимошенко Богданові Данилишину. Проти нього в Україні було порушено кримінальну справу за підозрою у зловживанні владою й завданні мільйонних збитків державі. Його самого було оголошено в міжнародний розшук. Данилишин каже, що став об’єктом політичного переслідування.

Західні експерти не виключають, що після Тимошенка можуть з’явитися й інші українці, які шукатимуть політичного притулку на Заході. «Я думаю, що цим справа не закінчиться, оскільки нинішній український уряд робить усе, щоб послабити опозицію, - припустила експерт німецького Фонду «Наука і політика» Сузан Стюарт (Susan Stewart). – Тому не можна виключати, що будуть інші випадки». На думку Стюарт, з наближенням в Україні запланованих на осінь парламентських виборів, можливе зростання тиску «як на окремих осіб, так і на політичні сили». Наприклад, шляхом батька може піти дочка Тимошенко – Євгенія. Поки що вона не збирається залишати Україну, заявив у п’ятницю адвокат Тимошенко Сергій Власенко. Але додав: «Якщо тиск на неї зростатиме…, ми будемо реагувати відповідно».

Чехія привертає увагу ЄС до України

Історія з чоловіком Тимошенко може вплинути на розвиток відносин України з Європейським Союзом. У Європі справу проти Тимошенко вважають політично мотивованою, й це стало однією з причин, чому Брюссель вирішив не парафувати на саміті в грудні угоду про асоціюю між Україною та ЄС. «Останнім часом, здається, що на тлі внутрішніх проблем у Євросоюзі ситуація у пострадянських країнах вийшла з поля зору», - каже Петр Кратохвил. На його думку, «Чехія намагається повернути увагу до цього регіону». Сузан Стюарт вважає, що ЄС схиляється до відходу від фокусу лише на справі Тимошенко, а звертає увагу загалом на проблеми з демократією в Україні. «Подання про притулок Олександра Тимошенка може на деякий час повернути справу Тимошенко в центр уваги», - припускає берлінський експерт.

"Влада робить з родини Тимошенко політиків"

 Чому Олександр Тимошенко отримав політичний притулок у Чехії, а донька Юлії Тимошенко Євгенія залишилася в Україні? Захисник екс-прем'єрки Сергій Власенко в інтерв'ю Deutsche Welle пояснив це тим, що саме проти Олександра Тимошенко "на замовлення влади" була відновлена кримінальна справа щодо діяльності компанії "Єдині енергосистеми України" (ЄЕСУ), закрита Верховним Судом України 15 років тому через відсутність складу злочину. "Влада не спромоглася дотиснути Юлію Володимирівну по газовій справі, і тому вирішили зробити це через тиск на близьких до неї людей. Саме на Олександра Тимошенко влада збиралася тиснути, так само, як і на інших причетних до справи ЄЕСУ", – зазначив Власенко.

Київський політолог Віктор Небоженко припускає, що тиск на Євгенію Тимошенко з боку правоохоронних органів – питання часу. Адже саме Євгенію Тимошенко партія "Батьківщина" планує зробити першою особою партійного списку на осінніх парламентських виборах, зауважив Небоженко у розмові з DeutscheWelle.

Зворотний ефект?

Тактика влади щодо тиску на родичів екс-прем'єрки, на думку Небоженка, є наперед хибною. "Навколо Олександра Тимошенка, який ніколи не був політиком, тепер сформується група фахівців, які допоможуть йому налагодити активну політичну діяльність з широкого рекламування в Європі несправедливих переслідувань, яких зазнає в Україні його родина та опозиція", – коментує політолог. Небоженко зазначив, що це дозволить пришвидшити розгляд скарги Тимошенко Європейським судом з прав людини.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ