Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Дарію Гусяк поховають завтра на Личаківському кладовищі

Завтра, 15 серпня, Львів попрощається з Дарією Гусяк – останньою зв’язковою Романа Шухевича, членкинею Організації українських націоналістів. Чин похорону відбудеться в Гарнізонному храмі, поховають львів’янку на Полі почесних поховань Меморіалу воїнів УПА Личаківського кладовища. Про це інформує пресслужба ЛМР.

Зокрема, об 11.00 у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла розпочнеться Чин похорону і прощання. Відтак, о 12.15 Дарію Гусяк поховають на Полі почесних поховань Меморіалу воїнів УПА Личаківського кладовища. 

«На цьому полі разом з упівцями похована ще одна зв’язкова Романа Шухевича – Ольга Ільків, та голова Львівського крайового братства ветеранів Олесь Гуменюк. Також після початку повномасштабного вторгнення рф ми вже почали тут поховання новітніх Героїв України.

Це місце пам’яті та сили українського народу. Тут постане масштабний меморіальний комплекс. Кожен українець має знати і пам’ятати ціну Незалежності, яку заплатити воїни УПА та наші сучасники-військові. Героям слава!», - зазначив мер Львова Андрій Садовий.

Нагадаємо, Дарія Гусяк відійшла у вічність 12 серпня на 99-му році життя.

Довідка

Дарія Гусяк («Нуся», «Чорна») (04.02.1924-12.08.2022). Уродженка міста Трускавця. Родичка діячів ОУН Василя Біласа та Дмитра Данилишина. Закінчила Дрогобицьку торгівельну гімназію, опісля працювала бухгалтером у Трускавці.

Із 1948 року – членкиня Організації українських націоналістів. Особиста зв‘язкова генерала-хорунжого УПА Романа Шухевича. Із розвідувальною метою відвідувала міста Київ, Полтаву та Москву.

У 1950 році була заарештована та засуджена до 25-річного тюремного ув‘язнення, яке відбувала у Верхньоуральській та Володимирській в‘язницях. Через протести правозахисників, була переведена до села Барашевого (Мордовія).

Після звільнення у 1975 році проживала у місті Волочиськ Хмельницької області, згодом переїхала до Львова. Реабілітована у 1993 році. Голова громадської організації «Всеукраїнська ліга українських жінок» до 2004 року.

Указом Президента України у 2008 році Дарію Гусяк було нагороджено орденом княгині Ольги III ступеня. Також була відзначена «Орденом Лева» та ювілейною медаллю «25 років незалежності України».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ