Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

ДБР з’ясовує, хто "злив" журналістам секретні дані про "вагнерівців"

Державне бюро розслідувань перевіряє джерела витоку журналістам документів щодо діяльності спецслужб, пов’язаної з організацією затримання "вагнерівців".

Про це інформує пресслужба ДБР.

У мережі інтернет 18 листопада 2021 року опубліковано документи, які містять відомості щодо планування та виконання Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України та Службою безпеки України заходів, пов’язаних із організацією затримання на території України бойовиків ПВК «Вагнер».

У межах відкритого кримінального провадження буде здійснена перевірка щодо автентичності цих документів, а також встановлено військовослужбовців, які мали доступ до цих документів та можуть бути причетні до їх витоку.

Провадження відкрито за ч. 1 ст. 328 КК України (розголошення відомостей, що становлять державну таємницю, особою, якій ці відомості були довірені або стали відомі у зв'язку з виконанням службових обов'язків, за відсутності ознак державної зради або шпигунства).

Санкція статті передбачає позбавленням волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Нагадаємо, що міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat 17 листопада опублікувала розслідування про спецоперацію із затримання бойовиків російської приватної військової компанії "Вагнера", у якій аналізує обставини та причини її зриву.

Зокрема в матеріалі ідеться про те, що керівник Офісу Президента Андрій Єрмак пропонував відтермінувати спецоперацію на тиждень у зв'язку з досягненням домовленостей про припинення вогню на сході України.

В Офісі Президента оприлюднення внутрішніх документів Головного управління розвідки Міноборони щодо операції із затримання "вагнерівців" засудили.

18  листопада журналістка Яніна Соколова оприлюднила документи, які, з її слів, "підкинули на флешці біля робочого офісу кілька днів тому". Вона прийняла їх за оригінальні, тому оприлюднила. Документи підтверджують підготовку в Україні спецоперації "Авеню" з затримання найманців ПВК "Вагнер" і той факт, що її завершення було перенесено за рішенням вищого  керівництва.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ