Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

“Де ж ти дівся, світе мій прекрасний?”: новий бестселер Саллі Руні виходить українською

У “Видавництві Старого Лева” з’явиться українське видання нової книги ірландської письменниці Саллі Руні.

Роман “Де ж ти дівся, світе мій прекрасний?”, який уже став бестселером “The New York Times”, переклала Ганна Яновська і художньо оформив Іван Шкоропад. Видання потрапить до книгарень вже у березні.

Еліс, талановита письменниця, зустрічає Фелікса, який працює на складі, і запрошує його полетіти з нею до Рима. У Дубліні її найкраща подруга Ейлін, працівниця літературного журналу, розійшлася зі своїм хлопцем і починає фліртувати із Саймоном, якого знає з дитинства. Еліс, Фелікс, Ейлін та Саймон — молоді та пристрасні, однак життя минає. Вони прагнуть одне одного, кохаються, бентежаться через секс, розмовляють про дружбу та світ, у якому живуть. Невже вони і справді перебувають в останній освітленій кімнаті, доки не впала темрява? І чи знайдуть спосіб повірити у прекрасний світ?

“Новий роман Саллі Руні вийшов восени 2021 року і вже отримав безліч схвальних оцінок критиків та захоплені відгуки читачів. Це роман-роздум, роман-дослідження стосунків та життя, роман-відкриття року, — розповідає відповідальна редакторка “Видавництва Старого Лева” Ольга Горба. — Четверо молодих людей, таких різних і схожих водночас, намагаються знайти своє місце у цьому дивному й такому химерному світі, намагаються розібратися в собі і своїх стосунках. Вчинки та роздуми героїв розгортаються, наче карта, що відображає актуальні питання сьогодення. Це неймовірна прекрасна історія звичайних людей, з усіма своїми чеснотами та недоліками, такими схожими на усіх нас,  де авторка у своєму вже звичному стилі, у розмовах та листах пише про важливе”.

Саллі Руні — авторка бестселерів “Нормальні люди” та “Розмови з друзями”, які українською виходили також у “Видавництві Старого Лева”. Третій роман письменниці вже за декілька місяців після виходу здобув велике читацьке захоплення і літературні нагороди. Зокрема, літературну премію “Irish Book Award” як найкращий ірландський роман 2021 року, а також перемогу в номінації “Художня проза” серед найкращих видань року за версією користувачів книжкового порталу “Goodreads”.

“Тут є чим перейнятись, із чим не погодитись і над чим подумати. Герої розмовляють про реорганізацію розподілу світових ресурсів і водночас про те, що на землі залишилося б трохи більше десяти чоловіків, якби вмерли ті, які коли-небудь погано повелися з жінкою в сексуальному контексті, та навпаки, — ділиться враженнями ілюстратор Іван Шкоропад. — У цьому романі описано дуже тонкі границі людського настрою. Наприклад, у вашому житті часто трапляються моменти, коли ви так радієте якійсь події чи розмові, що аж стає трохи сумно?  

Руні через своїх героїв пробує проговорити такі неоднозначні психологічні моменти нашого настрою та ставить цікаві запитання. Якою є проблема сучасного життя? Як впасти ниць перед Богом, щоб він усе нам пробачив? Чи тривіальні речі, якими ми займаємось кожного дня, настільки важливі, якщо за рогом нас чекає колапс цивілізації? Чому ми далі цікавимось, любимо і носимось один за одним, ніби навколо немає нікого і нічого?”

Саллі Руні — ірландська письменниця і сценаристка, літературний феномен останніх кількох років. Авторка романів “Нормальні люди” та “Розмови з друзями” — світових бестселерів, які принесли авторці визнання і престижні нагороди. За мотивами перших двох книг Руні зняли серіали, а в 2021 році вийшов третій роман письменниці “Де ж ти дівся, світе мій прекрасний?”. Книга одразу стала бестселером “The New York Times”, здобула перемогу в номінації “Художня проза” серед найкращих видань року за версією користувачів книжкового порталу “Goodreads” і премію “Irish Book Award”.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ