Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Дефіциту цукру і підстав для його здорожчання в Україні немає – АМКУ

Об’єктивних підстав для зростання вартості цукру в Україні немає, запаси продукту здатні забезпечити його споживання ще на чотири місяці. Про це йдеться в заяві в.о. голови Антимонопольного комітету України Олександра Мельниченка, яку розповсюдила прес-служба АМКУ.

 

«Останнім часом в Україні спостерігається зростання цін на цукор у роздрібному продажу. З початку поточного року його темпи перевищили середні темпи росту споживчих цін майже в 1,2 разу.

 

Проведений Антимонопольним комітетом аналіз стану ринку дозволяє зробити висновок, що економічне підґрунтя для такого зростання відсутнє. Адже перехідні запаси цукру у цей час здатні забезпечити більше ніж чотиримісячне споживання. Враховуючи прогнозований обсяг виробництва цукру з урожаю 2009 року, річна потреба України в цьому продукті буде забезпечена. Отже, підстав казати про дефіцит цукру в нашій країні у цей час немає. Відповідно, зростання цін на цукор з великою ймовірністю пояснюється суб’єктивними діями окремих учасників ринку, зокрема, оптових торговців та роздрібних реалізаторів.

 

Антимонопольний комітет України має досвід протидії спробам штучного завищення цін на цьому ринку. Нами вже було притягнуто до відповідальності групу підприємств, унаслідок дій яких відбулося різке зростання цін на цукор улітку 2005 року. Тоді на порушників було накладено штраф у розмірі понад 17 мільйонів гривень. Зараз органами Антимонопольного комітету здійснюється дослідження діяльності оптових торговців цукром та великих торговельних мереж, через які здійснюється його роздрібна реалізація. Попередні результати дають підстави для розгляду питання про початок найближчим часом справи за ознаками порушення конкуренційного законодавства. Всім територіальним відділенням Комітету мною дано доручення посилити контроль за становищем на цьому ринку. Активні спільні дії з метою подолання негативних явищ на ринку цукру та запобігання їм у майбутньому стали предметом обговорення керівників Антимонопольного комітету та Міністерства аграрної політики України у зв’язку з укладанням угоди про партнерство щодо спільного врегулювання гострих проблемних питань в агропромисловому комплексі.

 

В українських родин немає підстав для стурбованості у зв’язку зі становищем на ринку цукру, тим більше – для ажіотажного скуповування цього товару. А протиправні дії ділків, що прагнуть збільшити прибутки за рахунок своїх співгромадян, будуть припинені, і винні будуть притягнуті до жорсткої відповідальності».

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ