Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Дефолту у Львові не буде: Тимошенко зателефонувала Садовому

Учора, 26 січня, відбулась телефонна розмова між міським головою Львова Андрієм Садовим та прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко. Прем’єр-міністр попросила міського голову дати детальнішу інформацію щодо проблем із проплатами через казначейство. Після отриманої інформації Юлія Тимошенко дала доручення Державному казначейству прискорити проплати. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

     

Міський голова Львова попросив Юлію Тимошенко взяти питання із проплатами через державне казначейство під особистий контроль.

 

За дорученням прем’єр-міністра відбулась телефонна розмова міського голови із керівником Державного казначейства Тетяною Слюз, яка запевнила міського голову у швидкому вирішенні цього питання.

 

«Це добре, що є увага. Я думаю, що це дозволить вирішити проблему із блокуванням проплат. Попри те, ми тримаємо питання на щохвилинному контролі та інформуватимемо про перебіг подій прем’єр-міністра», - зауважив міський голова Львова Андрій Садовий.

 

Нагадаємо, що учора ж  директор департаменту фінансової політики Львівської міської ради Олег Іщук повідомив, що Держказначейство блокує рух коштів Львова і що місто опинилося на межі юридичного дефолту: кошти на рахунках є, про що свідчать виписки Держказначейства, але здійснити жодної проплати неможливо. Загалом борг Держказначейства становить понад 130 млн грн.

Через заблоковані рахунки Львів не може розрахуватися за ремонт доріг з іноземним інвестором, а це понад 1 млн грн, без гарячого харчування залишилися 40 тис. школярів Львова, бо не профінансовано відповідну статтю у 2,5 млн грн. Заборгували лікарням міста 600 тис. грн на харчування та 1,2 млн грн на медикаменти, 5 млн грн – енергопостачання, 1,2 млн грн – саночистка міста тощо.

Загалом внутрішніх резервів у Львова залишилося максимум на місяць. По тому зупинятимуться усі комунальні підприємства, що надають споживачам тепло, воду, електроенергію.

Наразі Львівська міська рада позивається в суд на Держказначейство. Позови, на думку Іщука, мають позитивну перспективу.

Також у Львові  склалась кричуща ситуація із соціальними виплатами. Держказначейство заборгувало Львову на державні соціальні виплати 13,9 млн грн. Загалом це виплати щодо дев’яти видів допомог, якими користуються 39 тис. мешканців Львова. Про це учораж повідомила начальник управління соціального захисту Львівської міської ради Ольга Лесюк.

За її словами, гроші з Держбюджету не надходять. Відтак чимало львів’ян не можуть отримати державної соціальної допомоги за січень. Передусім це діти-інваліди, інваліди, жінки, що народили, матері, що доглядають за дитиною до 3 років, опікуни дітей-сиріт, для яких державна допомога – це єдині кошти, на які люди виживають. Так, станом на 26 січня борг щодо одноразової допомоги при народженні дитини становить 10,8 млн грн – понад 10 тис. матерів Львова не отримають цих коштів; борг щодо допомоги за догляд за дитиною до досягнення нею 3-річного віку – 3,1 млн грн (це 3 100 матерів).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ