Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Делегація Львівської облради зустрілася з українцями Румунії

Цими днями делегація Львівської обласної ради взяла участь у святкуванні "Днів школи" українського педагогічного ліцею ім. Т. Шевченка у місті Сігет (Румунія). За словами заступника голови обласної ради Лева Захарчишина, цей візит розпочинає процес налагодження контактів та допомоги українцям, що проживають за кордоном, та заробітчанам. Через велику чисельність та незахищеність українських громад за кордоном ці питання сьогодні набувають особливого значення. Аби допомагати вирішувати проблеми наших співвітчизників, які живуть і працюють за межами держави, в обласній раді нового скликання вперше створено комісію з питань зв'язків з українцями за кордоном. Її очолив депутат обласної ради Володимир Шуркало.

Під час зустрічей в Румунії Львівщину представляли заступник голови обласної ради Лев Захарчишин, голова постійної комісії з питань зв'язків з українцями за кордоном Володимир Шуркало, депутат обласної ради, член комісії Лариса Федорів, керівник управління соціального захисту та гуманітарної роботи обласної ради Михайло Брегін. З Румунської сторони львів'ян зустрічав голова об'єднання українців повіту Марамуреш Мирослав Петрецькій, генеральний секретар повітової ради Думітру Думуца, голова цього міста Сігет Євгенія Годжа та заступник генерального інспектора освіти повіту Марамуреш Валері Коман. Обидві сторони обговорили питання взаємної співпраці у вирішенні освітніх та культурних запитів української громади в повіті Марамуреш.
Львів'яни подарували педагогічному ліцею художню та навчальну літературу рідною мовою.
Румунські посадовці та керівництво навчального закладу розповіли гостям із Львівщини про історію становлення та відродження ліцею, а також про його проблеми. Зокрема, попросили допомогти в обладнанні та забезпеченні технікою комп'ютерного класу. Це питання невдовзі розглядатиме комісія обласної ради. Проте, як зауважив Лев Захарчишин, співпраця не повинна обмежуватися лише матеріальною допомогою. Слід налагодити постійний діалог з українцями в Румунії. Вже сам візит українських політиків до наших громад підвищує їхній статус в очах влади тої країни, в якій вони проживають.
Делегація Львівської обласної ради також зустрілась і з міським головою та громадою прикордонного з Україною села Бистре та обговорила питання сприяння у налагодженні контактів з українською стороною. Як з'ясувалось, селяни давно ініціюють відкриття пішохідного пункту пропуску через румунсько-український кордон у їхньому селі. І лише тепер, за допомогою представників влади, вони зможуть пришвидшити вирішення цього питання.
Окрім того, львівські народні обранці побували на заключному етапі ІV конкурсу поетичної творчості учнів українських класів та пунктів навчання повіту Марамуреш, що відбувся у школі села Верхня Рона. Депутат Лариса Федорів подякувала його учасникам за збережену українську мову, передала переможцям власні авторські твори та запросила їх до участі в українознавчому таборі для дітей діаспори, який щорічно організовує головне управління освіти та науки Львівської облдержадміністрації.
Під час візиту обговорено конкретні плани та заходи щодо покращення роботи з підтримки та надання допомоги українській громаді у повіті Марамуреш. За словами Лева Захарчишина, основна проблема громад за кордоном і зокрема у Румунії - освітня. І тут заступник голови облради запропонував налагоджувати співпрацю з навчальними закладами України.
Найближчим часом комісія обласної ради планує налагодити контакти з українцями, що проживають у найближчих країнах-сусідах - Росії, Білорусії, Угорщині, Польщі. Щодо останньої, то представницька гілка влади має намір запропонувати туристичний маршрут по визначних українських місцях у Польщі - а це і Павлокома, і Пікуличі, і могила М. Вербицького.
Також потреби українських громад за кордоном враховуватимуться і при ухваленні облрадою спеціальних програм розвитку. Повідомили в прес-служба обласної ради.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ