Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

День незалежності Республіки Польща відзначатимуть у Львові

Завтра Генеральне консульство Республіки Польща у Львові з нагоди 88-ї річниці незалежності Республіки Польща у Львівському національному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької організує урочистості – про це «Гал-іnfo» повідомив консул РП у Львові Марчин Жєнєвіч.

 За його словами, під час святкувань найвищі державні нагороди Республіки Польща вручать голові Львівської облдержадміністрації Петрові Олійнику та його заступникові Тарасові Батенку. Міському голові Львова Андрію Садовому передадуть дарунок Президента Республіки Польща з нагоди 750-річного ювілею міста. Також завтра на цвинтарі „Орлят” буде відправлена Служба Божа та відбудеться покладання квітів до пам’ятника Невідомому солдату.
Під час святкового концерту виступатиме ансамбль пісні і танцю Яґєллонського університету “Слов’янки”.
Свято незалежності РП було встановлене на честь здобуття Польщею незалежності у 1918 р. після 123-х років національного поневолення, повстанських зривів у боротьбі за свободу. 11 листопада 1918 року до влади прийшов Юзеф Пілсудський, засновник відновленої державності. День 11 листопада встановлений національним святом у квітні 1937 року. Під час гітлерівської та радянської окупації офіційне святкування річниці відродження державності було заборонено. У 1945 році комуністична влада змінила дату офіційного свята незалежності, а дату 11 листопада –було повернено ухвалою Сейму ПНР 21 лютого 1989 року. У комуністичний період  в 11 листопада оранізовувалися опозиційні протести, демонстрації, які брутально придушувалися тогочасною владою.
Щороку в цей день у Варшаві на площі перед пам’ятником Невідомому солдату відбуваються офіційні заходи до свята незалежності.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ