Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

День Пасічника Львівщина відзначить фестивалем "Медова забава"

У неділю, 8 серпня, Львівщина відзначатиме День Пасічника. З цієї нагоди у селі Ганачівка Львівського району проведуть фестиваль «Медова забава». Про це повідомили 5 серпня Гал-інфо у пресслужбі ЛОДА.

В межах Фестивалю відбудеться Ярмарок продукції бджільництва, розважально-відпочинкові заходи, серед яких – виступи творчих колективів, майстер-класи народних промислів, конкурси для дітей, конкурс медоварів та запалення ватри.

«Саме тут на Перемишлянщині була створена перша у світі та Європі школа бджільництва. А фестиваль «Медова забава» проводиться вже вдесяте. На нього з’їжджаються пасічники з області та Західної України. Чекаємо та запрошуємо гостей і з інших областей», - зазначив голова ГО «Майбутнє Опілля» Степан Микитів.

Одним із заходів Фестивалю стане виставка, присвячена 150-й річниці від дня народження українського скульптора, майстра монументально-декоративної скульптури Григорія Кузневича.

«Особлива постать пов’язана з Ганачівкою - Григорій Кузневич. Тут він провів останні роки свого життя і тут похований. Цей рік Львівська обласна рада оголосила роком Григорія Кузневича і в межах фестивалю ми зробимо перший крок до вшанування його постаті. Буде кілька проектів під час фестивалю присвячені постаті скульптора. Надалі цю ініціативу ми продовжимо у Перемишлянах. А у вересні,  коли буде 150-ліття з дня народження Григорія Кузневича, ми продовжимо вшанування скульптора тут у Львові», - розповів голова постійної комісії з питань історико - культурної спадщини та туризму Львівської обласної ради Іван Щурко.

Центральним заходом «Медової забави» стане круглий стіл щодо стану та перспектив розвитку галузі бджільництва, її фінансової підтримки.

«Львівщина насправді є унікальним регіоном. Так станом на початок 2021 року на Львівщині за різними оцінками працює близько 4 тисяч пасік. Вони виробляють приблизно 1 тисячу тонн меду. Важливо розуміти, що більш як половину обсягу виробленого меду Україна експортує і головним ринком збуту є країни Євросоюзу. І в цьому є особливість Львівської області, адже ми знаходимось поряд з найбільшим світовим споживачем меду. Головними покупцями українського меду є Польща, і Німеччина, також це США. Тому дуже важливо з фокусом на експорт розвивати галузь бджільництва»,-  розповіла керівник департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Тетяна Гетьман.

Очільниця департаменту додала, що серед тих 4 тисяч пасік, які працюють в області, лише менша половина мають ветеринарні паспорти, тобто працюють офіційно. Відтак всі інші не мають доступу до програм фінансової підтримки, які щороку розширюються.

«Окрім обласної програми, працює державна підтримка бджільництва. Це дотації на наявні бджолосім’ї для тих пасік, які мають від 10 таких бджолосімей. Також компенсується вартість закуплених бджолопакетів бджоломаток. Але доступ до тих ресурсів мають лише зареєстровані пасіки», - розповіла Тетяна Гетьман.

Також для зареєстрованих пасік доступним та ефективним, як показує досвід, є інформування про обробку сільгоспвиробниками полів засобами захисту рослин. Це дозволяє уникнути загибелі бджіл.

«Наше завдання, щоб кількість офіційно працюють пасік постійно збільшувалась»,-  підкреслила очільниця департаменту.

Відтак про ці питання і проблеми говоритимуть в межах круглого столу.

Розпочнеться фестиваль «Медова забава» о 12:00 год. Офіційне відкриття о 12:30 год. Круглий стіл стартує о 13:30 год.

До участі запрошують усіх охочих.

Довідково 

З минулого року держава активно підтримує розвиток бджільництва  в регіонах, надаючи фінансову підтримку пасічникам на розвиток власного бізнесу.       

Зокрема, у 2020 році 1047 пасічників Львівщини отримали близько 9 млн грн  у вигляді дотації за наявні бджолосім’ї.  

У 2021 році для пасічників передбачені такі програми фінансової підтримки:

З державного бюджету в рамках програми підтримки галузі тваринництва:

1. спеціальна бюджетна дотація за наявні бджолосім'ї фізичним особам і суб'єктам господарювання, які є власниками від 10 бджолосімей, в розмірі 200 гривень за кожну бджолину сім'ю.

2. часткове відшкодування вартості закуплених племінних бджолиних пакетів, бджолиних маток (в рамках напряму по закупівлі генетичних ресурсів) юридичним особам та фізичним особам-підприємцям за закуплені бджоломатки, бджолопакети, в період з 1 жовтня попереднього року по 30 вересня поточного року, в розмірі до 80 % вартості (без ПДВ), але не більше: 800 грн. - за  один  бджолопакет; 160 грн. - за одну бджоломатку.

З обласного бюджету в рамках Комплексної програми розвитку підтримки та розвитку сільського господарства у Львівській області на 2021 – 2025 роки  у вигляді:

1. пільгових кредитів на реалізацію бізнес-планів.

Кредити надаються під 5% річних терміном до 5-ти років у розмірі, визначеному бізнес-планом, але не більше 700,0 тис.грн.,з відтермінуванням погашення основної суми зобов’язання до 1 року на реалізацію бізнес-планів, спрямованих на виробництво, зберігання, переробку, транспортування та передпродажну підготовку сільськогосподарської  продукції, в т.ч. у галузі бджільництва.

2. часткового відшкодування вартості придбаних основних засобів, поголів’я великої рогатої худоби для сімейних фермерських господарств.

Фінансова підтримка надається за придбані в поточному році основні засоби (техніку чи обладнання), які не були у використанні,у розмірі 50% вартості для забезпечення діяльності в галузях сільського господарства,в т.ч. бджільництва.

3. часткового відшкодування вартості придбаних у поточному році основних засобів для забезпечення діяльності кооперативу  для виробництва, зберігання, переробки, транспортування та передпродажної підготовки сільськогосподарської продукції  у розмірі до 70 % його вартості (без ПДВ), але не більше ніж 200 тис. грн одному кооперативу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ