Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії – 100 років тому народився командир УПА Василь Василяшко
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії – 100 років тому народився командир УПА Василь Василяшко

1/2
100 років від дня народження Василя Василяшка ("Перемоги"), українського військового діяча, сотенного, курінного УПА, командира 12 (Сокальського) Тактичного відтинку "Климів" ВО-2 "Буг".

Народився Василь Василяшко 13 квітня 1918 р. у селі Завишень біля Сокаля на Львівщині. Його батько - Іван Василяшко, стрілець УГА, загинув у 1920 р.

Василь з юнацьких років бере активну участь в діяльності "Просвіти", стає членом Юнацтва ОУН, навесні 1941 р. вступає до українського легіону "Нахтігаль", яким командував Роман Шухевич. В кінці 1943 р. переходить у підпілля, очолює боївку Служби Безпеки ОУН Белзького району. У 1944 р. керуючи роєм, згодом чотою у сотні "Галайди" бере активну участь у бойових діях проти польських збройних формувань, у боях з німецькими поліційними військами. У серпні 1944 р. Василь Василяшко ("Перемога") очолює сотню "Галайда-1", яка проводить низку успішних боїв з військами НКВД на Сокальщині та Жовківщини. Особливо відзначилася сотня під проводом Василя Василяшка у бою під Жовквою 22 березня 1945 р. та під час нападу на Радехів 26 квітня 1945 р.

У вересні 1945 р. він призначений командиром 12-го Сокальського тактичного відтинка УПА «Климів» і куреня «Галайда».

15 лютого 1946 р., Василь Василяшко відзначений найвищою нагородою УПА - Золотим Хрестом бойової заслуги 1-го класу, а вже через три дні, 18 лютого, "Перемога" разом з трьома підпільниками загине у криївці в лісі між селами Боянець і Купичволя на Жовківщині.

Проект Локальна Історія.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ