Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - 100 років тому почався Другий зимовий похід армії УНР
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - 100 років тому почався Другий зимовий похід армії УНР

25 жовтня 1921 р. розпочався Другий Зимовий похід частин Армії УНР, який став останньою спробою українських національно-державних сил відкритим військовим шляхом здобути незалежність України в ході національно-визвольних змагань 1917-1921 років.

Про це повідомляє Укрінформ.

Загальне командування Повстанською Армією здійснював Юрій Тютюнник, начальником штабу був полковник Юрій Отмарштейн.

Усі три групи перейшли радянський кордон у різних місцях. Перші відомості про перехід кордону українськими військами командування правобережного угруповання Червоної армії отримало з Києва опівдні 28 жовтня. Водночас з-поміж населення розійшлися чутки про численність українських сил і про початок масового антибільшовицького повстання.

До Другого зимового походу долучилися партизанські загони отаманів Хмари, Литвинчука, Святенка та Орлика. Одночасно з рейдовими групами проводили допоміжні акції повстанці отаманів Заболотного — у районі Балта–Ольгопіль, Шепеля — між Брацлавом та Вінницею, Лиха — поблизу Липівця, Брови — в районі Кременчука, Гайового і того ж таки Орлика — під Києвом.

Територія України була поділена на 4 повстанські фронти, реорганізовані весною у 5 повстанських груп і 22 повстанські р-ни. З інтернованих у таборах Польщі українських військ була сформована повстанська армія у складі 3-х груп: Волинської (командир – генерал-хорунжий Ю. Тютюнник, складалася з 216 старшин і 663 козаків, мала 430 рушниць, 34 кулемети, 300 шабель); Подільської (командир – підполковник М. Палій, пізніше – полковник С. Чорний, складалася з 525 старшин і козаків Київ. дивізії, мала 200 рушниць, 5 кулеметів); Бессарабської (командир – генерал-хорунжий А. Гулий-Гуленко, налічувала орієнтовно 300 бійців).

17 листопада 1921 в бою під селом Малі Міньки повстанці були розбиті. Частина учасників групи потрапила у полон, і після рішучої відмови перейти на службу до Червоної армії 359 бійців Повстанської Армії 21 листопада 1921 було розстріляно під Базаром. Тільки невеликий загін зі 150 бійців Волинської групи зумів прорвати оточення і перейти польський кордон. Прикордонники звітували, що відбулося прикордонне зіткнення біля с. Тернівка із «контрреволюційними силами».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ