Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - 107 років тому у Львові почав формуватися легіон УСС
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - 107 років тому у Львові почав формуватися легіон УСС

6 серпня 1914 року Головна Українська Рада та Українська Боєва Управа проголосили маніфест про створення у складі австро-угорської армії українського добровольчого легіону – Українських Січових Стрільців (УСС), першого українського збройного формування з часів знищення козацьких загонів Катериною ІІ.

Про це повідомляє Укрінформ.

Створення легіону УСС у Львові було спробою створення нового українського війська. Вояками зголосилися стати майже 30 тисяч добровольців з усієї Галичини – активісти січово-сокільського, пластунського руху, було чимало студентів, вчорашніх гімназистів, викладачів, правників, митців та інших представників інтелігенції. Щоправда, австрійський уряд, побоюючись патріотичних настроїв українців, обмежив чисельність легіону до 2,5 тисяч.

Спочатку це був лише гурт патріотів, далеких від військової справи, але з часом їм вдалося подолати всі складнощі військової науки і на початок 1917 року стати добре вишколеною українською військовою формацією з національною символікою, власними одностроями й відзнаками, а також українською офіційною мовою та термінологією.

Упродовж 1914 – першої половини 1915 року Легіон протистояв російським військам у Карпатах, у 1915-1917 роках легіонери вели кровопролитні бої на Поділлі.

Згодом з легіону УСС було сформовано полк Січових стрільців на чолі з Євгеном Коновальцем. Полк відзначився у національно-визвольних змаганнях 1917-1920 років.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ