Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - 123 роки тому народився діяч УВО і ОУН Володимир Горбовий
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - 123 роки тому народився діяч УВО і ОУН Володимир Горбовий

30 січня 1899 у м. Долина на Івано-Франківщині народився Володимир Горбовий - діяч УВО і ОУН, адвокат у Галичині, оборонець у політичних процесах, політв’язень радянського режиму.
Володимир Горбовий

Про це повідомляє Укрінформ.

Під час Першої світової війни воював у складі австрійської армії. З 1918 року - в Українській Галицькій армії, брав участь у поході на Київ 1919 року.

З 1920 р. - член Української Військової Організації (УВО), а з 1929 – ОУН. У 1935-1936 році Володимир Горбовий був адвокатом Степана Бандери на Варшавському процесі. Перед початком Другої світової війни перебрався у Краків, був Головою комісії Державного планування при Революційному Проводі ОУН, Головою Президії ІІ Великого Збору ОУН, Генеральним Суддею, Головою Українського Національного Комітету.

Після початку війни арештований нацистами, до 1942 року сидів у тюрмі. 1 липня 1947 року Володимира Горбового заарештували у Празі, депортували до Польщі, а там переправили до радянського НКВД. У 1948 році його засудили до 25 років. Своє покарання Горбовий відбув повністю. Близько співпрацював з в'язнями Михайлом Сорокою та Петром Дужим.

У 1972 році повернувся у Долину, де й помер раптово у 1984 р. У 2008 році рішенням Долинської міської ради Володимиру Горбовому було присвоєно звання «Почесний громадянин міста Долина» посмертно, а в 2015 на його честь в місті назвали вулицю.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ