Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
НовиниДень в історії - 202 роки тому народився Нікола Терещенко
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - 202 роки тому народився Нікола Терещенко

26 жовтня 1819 р. на Чернігівщині народився Нікола Терещенко - український підприємець та благодійник, старший син засновника династії Терещенків Артемія Яковича Терещенка. Таємний радник, почесний громадянин міста Києва
Нікола Терещенко

Про це повідомляє Укрінформ.

Й

ого батько, селянин за походженням, займався комерційною діяльністю. Починав як торговець хлібом у Криму, звідки привозив сіль та рибу. Розбагатів на постачанні харчів російській армії під час Кримської війни, ще більше після реформи 1861 року, коли почав скуповувати землі лівобережних поміщиків, приділяючи особливу увагу розвитку цукрової промисловості краю. Активно займався громадською діяльністю, в 1860–1872 рр. був Глухівським міським головою, прославився благодійністю.

У 1870 році Терещенко і його сини Іван та Олександр заснували «Товарищество свекольносахарных и рафинадных заводов братьев Терещенко», діяльність якого невдовзі поширилась на Чернігівську, Київську, Волинську, Подільську, Харківську, Курську й Тульську губернії.

Поступово центром ділової активності родини Терещенків стає Київ, де вони у 1875 році придбали будинок на Бібікову (тепер Тараса Шевченка) бульварі, 12 (нині – Національний музей Тараса Шевченка). Сюди було перевезено художню колекцію Терещенка, що поповнювалася ним та його синами, і яка невдовзі стала основою сучасних зібрань художніх творів київських музеїв – Тараса Шевченка, Національного музею та музею Ханенків. Зібрання Терещенків виставлялися для громадського огляду.

З переїздом до Києва розгорнулася широка меценатська і благодійна діяльність Терещенка та його родини. Вони фінансували будівництво Маріїнського дитячого притулку, нічліжного притулку, Безкоштовної лікарні, Києво-Печерської гімназії, торговельних шкіл. Більше за всіх приватних осіб Терещенко пожертвував на будівництво Київського політехнічного інституту (150 тис. крб).

Помер Нікола Терещенко на 84 році життя у Києві, похований на батьківщині – у Глухові.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ