Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - 27 років тому підписали Будапештський меморандум
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - 27 років тому підписали Будапештський меморандум

5 грудня 1994 року в Будапешті Україна, Російська Федерація, Велика Британія та Сполучені Штати Америки підписали Меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.
фото - Укрінформ

Про це повідомляє Укрінформ.

Згідно з його умовами держави-учасниці мали поважати незалежність, суверенітет та чинні кордони України, утримуватися від будь-яких проявів агресії щодо України, зокрема і від економічного тиску.

Згідно з Будапештським меморандумом, Україна добровільно позбулася третього у світі ядерного потенціалу і стала без’ядерною державою. Жодна з країн так і не ратифікувала цей документ, посилаючись на одне з його положень, за яким він набував чинності з моменту підписання. Франція і Китай, два інших учасники Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, надали аналогічні гарантії, зробивши відповідні заяви, але не поставили свої підписи під Будапештським меморандумом. Згодом питання про статус меморандуму та за його перегляд виступав президент Ющенко, проте так і не була скликана міжнародна конференція для підготовки нового договору про гарантії безпеки і заміни Будапештського меморандуму.

Саме цим скористалась Росія, коли 1 березня 2014 року Рада Федерації РФ дозволила використання Збройних сил Росії на території України, анексувавши Крим.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ