Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - кінець СРСР - 25 років
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - кінець СРСР - 25 років

25 років тому пішов у відставку перший і останній президент СРСР Михайло Горбачов. Разом із ним пішов у небуття і Радянський Союз.

Першими зі складу Радянського Союзу вийшли прибалтійські країни, при тому з центру зробили спроби задавити ці спроби танками. Далі про свою незалежність заявили Грузія, Азербайджан, Молдова і Україна. Розпад СРСР відбувся в період з серпня по грудень 1991 року. Ознаменувався це проведенням путчу в серпні цього року, після якого влада комуністичної партії в державі була підірвана. Верховна Рада Союзу також втратила владу, як і інші вищі органи правління. Горбачов в цей період очолив Державну Раду СРСР, в цей же час був затверджений пост президента Союзу, яким став сам Горбачов. Восени він спробував запобігти остаточному краху СРСР, проте його спроби провалилися. Союзні республіки почали проголошувати свою незалежність, а у центрі не було можливості перешкодити їм. В результаті 8 грудня 1991 року було підписано угоду, укладену в Біловезькій Пущі про створення Співдружності Незалежних держав. Таким чином, угода між Україною, Білоруссю і Росією стало останньою крапкою в історії Радянського Союзу.

25 грудня 1991 року Михайло Горбачов виступив зі зверненням до громадян СРСР, у якому оголосив про свою відставку з поста президента СРСР "в силу ситуації, яка склалася з утворенням Співдружності Незалежних держав". Останній президент СРСР пішов зі студії. Червоний прапор на Кремлі спустили. У новий 1992 рік колишні громадяни Союзу уже увійшли громадянами незалежних країн.

Переглянути це історичне відео, ми, Вам і пропонуємо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ