Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

День в історії - ​на відкриття Оперного театру у Львові спеціально написали оперу

4 жовтня 1900 року урочисто відкрили Великий міський театр (така офіційна назва Львівської опери зберігалась до 1934 року), який збудували за рекордно швидкий термін - трохи більше 3 років.

На подію з'їхалися численні делегації з багатьох міст і європейських театрів. Офіційна церемонія проходила у вестибюлі. Архітектор будівлі Зигмунт Горголевський урочисто вручив магістрату ключі від театру. Промови виголошували перші особи міста, відомі артисти, архітектори Львова. 

Голова чеської делегації вручив львів'янам дар Праги - срібну галузку липи як символ спільного походження всіх слов'янських народів - відгалужень одного дерева. 

Спеціально на відкриття Опери композитор Владислав Желенський написав оперу “Янек” про життя карпатських верховинців. Головну партію виконував український тенор Олександр Мишуга. Вистава пройшла з великим успіхом. Мишугу визнали згодом найкращим Янеком і лише завдяки видатному таланту цього тенора опера здобула популярність.

Серед почесних гостей був також польський письменник Генрик Сенкевич (через 5 років йому вручили Нобелівську премію з літератури), театр освятив вірменський архиєпископ Ісаак Ісакович.

Цікаво, що перед здачею театру усі інстанції мали ретельно перевірити споруду на безпеку. Навіть провели імітацію пожежі - вщерть заповнений зал реально евакуйовували і це вдалося зробити за сім хвилин (пожежі у театрах тоді були дуже частими). Будівля була зведена за найсучаснішими технологіями, при чому більшість матеріалів були місцевими.

Львів'яни були неймовірно горді, що у місті з'явився такий театр.

Проект Локальна Історія.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ