Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - народився Джон Толкін
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - народився Джон Толкін

3 січня 1892 року народився Джон Рональд Руел Толкін - англійський письменник, лінгвіст, філолог, класик жанру фентезі, автор всесвітньо відомої трилогії "Володар перснів" та багатьох інших популярних творів у цьому жанрі.

Джон Толкін народився в Блумфонтейні, Південна Африка, в сім'ї Артура Толкіна і Мейбл Саффілд Толкін. Після смерті Артура Толкіна від перитоніту, Мейбл перебралася з 4-річним Дж.Р.Р. (В той час його називали Рональд) і його молодшим братом Хіларі в село під назвою Сейрхоул, при Бірмінгемі, Англія.

Мейбл Толкін померла в 1904 році і брати Толкіна були відправлені жити в інтернат до далекого родича сім'ї і католицькому священику в Бірмінгтон, який взяв над ними опіку. Дж.Р.Р. отримав першокласну освіту в коледжі Ексетер, в якому займався вивченням англо-саксонської і німецької мов та класичної літератури.

Він був зарахований лейтенантом в полк Ланкаширських стрільців і брав участь у Першій світовій війні, в той же час намагаючись продовжувати писати. Він пережив криваву битву на Соммі, яка принесла величезні втрати, і був звільнений від військової служби в зв'язку з хворобою. У розпал військової служби в 1916 році він одружується на Едіт Бретт.

Продовжуючи свої дослідження лінгвістики, Толкін в 1920 році починає викладати в університеті Лідса, а через кілька років стає професором Оксфордського університету.

Там він заснував письменницьку групу з назвою Інклінгі, в якій перебували такі письменники, як К.С.Лʼюін і Оуен Барфілд. Саме в Оксфорді, під час перевірки студентських робіт, він раптово написав коротке речення про «хоббіта».

Удостоєний нагород роман в стилі фентезі «Хоббіт» розповідає про Більбо Беггінса і його пригоди. Роман був опублікований в 1937 році і його приписали до дитячої літератури, хоча сам Толкін стверджував, що книга призначалася не для дітей. Також він створив понад 100 ілюстрацій для цієї розповіді.

Протягом багатьох років, Толкін створив твір, який вважається його шедевром - серію книг «Володар Перснів», що частково наповнений староєвропейськими міфами, але зі своїм власним набором карт, знань і мов.

Толкін випустив першу частину книги «Братство персня» в 1954 році; «Дві Вежі» і «Повернення Короля» в 1955 році, на цьому закінчивши трилогію.

Толкін залишив пост професора в 1959 році, опублікував есе, поетичну збірку«Дерево і Лист», і фантастичну казку «Коваль із Великого Вуттона». Його дружина Едіт померла в 1971 році, а сам Толкін помер 2 вересня 1973 року. У них залишилося четверо дітей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ