Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

День в історії - народився Луї Брайль

Ім'я Луї Брайля відоме і шановане всіма, хто втратив зір. Адже ця людина дала сліпим можливість розвиватися, читати, грати музику по нотах.

Луї Брайль народився 4 січня 1809 року в родині ремісника, у невеликому французькому містечку Кувре . Коли йому було 3 роки, хлопчик поранив око шилом і осліп. 

Яка доля очікувала сліпого? Злидні, голод, жебрацтво ... Але батько вирішив зробити все, щоб син жив повноцінним життям. Він спорудив для нього спеціальні дощечки, по яким вчив його грамоти, намагався розвивати в ньому слух. У 10 років Луї віддали в Королівський інститут для сліпих дітей, де він навчився грати на піаніно та органі. Це заняття дозволило йому добувати засоби до існування. 

У 12 років Брайль почав роботу над створенням спеціального алфавіту для сліпих, що складався з різних комбінацій шести опуклих крапок (рельєфно-крапковий шрифт). Через три роки алфавіт був готовий. У ньому були не тільки букви, але також цифри і розділові знаки. Цей же метод Брайль поклав в основу нотної грамоти для сліпих. Цей шрифт був названий по імені його творця «шрифт Брайля». 

Довгий час алфавіт Брайля не отримував достатнього поширення, сам автор, на жаль, не дожив до свого тріумфу.

Помер Луї Брайль 6 січня 1852 і був похований в рідному місті. 

Тільки через два роки після його смерті алфавіт для сліпих став широко розповсюджуватися у Франції та в інших європейських країнах. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ