Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - народився один із організаторів Академії наук України Богдан Кістяківський
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - народився один із організаторів Академії наук України Богдан Кістяківський

16 листопада 1868 року у Києві народився Богдан (Федір) Кістяківський, філософ, соціолог, правознавець, історик, публіцист, громадський діяч, один із організаторів Академії наук України.

Атестат зрілості Богдан Кістяківський отримав у 1888 році у Ревельській гімназії і того ж року вступив до Університету св. Володимира у Києві на історико-філософський факультет. 1895-го виїхав за кордон для завершення освіти. У 1899 році в Берліні захистив докторську дисертацію з філософії «Суспільство та індивідуальність».

З 1906 року Богдан Кістяківський читає лекції у Комерційному інституті і на Вищих жіночих курсах у Москві, в 1909–1910 pp. − у Демидовському юридичному ліцеї в Ярославлі. З 1914 року зосередився на науковій і публіцистичній діяльності.

Писав на політичні теми в російських журналах: обстоював правопорядок і демократичні принципи, конечність конституції. Учений був прихильником теорії правового самовизначення держави. На його думку, держава як єдиний творець правових норм змушена дотримуватись норм права, які сама ж створила.

Богдан Кістяківський вступив у полеміку із російськими філософами, відстоюючи право українського народу на самовизначення: «…народу українському властива особлива воля чи якась містична сила, що спонукає відстоювати його самобутню національну індивідуальність, − напише він у статті 1913 року. – Отже, прагнення України до своєї самобутньої культури – Божа справа, то жодні земні сили його не поборють. Всякий істинно культурний рух є вияв духу Божого у людині і тому він святий, а насилля над ним є гріх».

У січні 1919 року його обрано позаштатним академіком ВУАН по кафедрі державного, адміністративного і міжнародного права, а у березні 1919 р. − штатним академіком ВУАН по кафедрі соціології. В Академії входив до складу Комісії для вивчання звичаєвого права, Комісії для вивчання історії західноруського та українського права, Правничо-термінологічної комісії та інших установ. Співпрацював з Володимиром Вернадським у здійсненні реформи вищої освіти і наукових установ в Україні.

Помер 16 квітня 1920 року, перебуваючи у відрядженні в Єкатеринодарі.

Підготувала Леся Бондарук, УІНП.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ