Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - народився один із засновників української зоотехнічної науки
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - народився один із засновників української зоотехнічної науки

10 травня 1848 року у Чернігові народився Микола Чирвинський – один із засновників української зоотехнічної науки.

Походив із дворянської родини. Навчався у Воронезькому кадетському корпусі. Протягом 1868-1872 років – у Санкт-Петербурзькому землеробському інституті. Протягом подальших п’яти років він поєднував роботу лаборанта на кафедрі технічної хімії цього інституту із навчанням у Військово-медичній академії (як вільний слухач). Уже в цей період проявилася його зацікавленість питаннями анатомії та фізіології, посилилося захоплення зоотехнією.

 У 1877 році Миколу Чирвинського відрядили за кордон для ознайомлення з діяльністю перших агрономічних дослідних станцій та лабораторій при сільськогосподарських школах у Німеччині, Бельгії, Франції. Після повернення його запросили до Петровської сільськогосподарської академії для організації першої в країні кафедри зоотехнії та читання курсу загального тваринництва. Микола Петрович розробив перше керівництво для цього курсу, настільки вдале, що витримало чотири видання і понад 30 років було основним посібником для студентів вищих та середніх сільськогосподарських закладів.

За захист дисертації у 1883 році  Миколі Чирвинському присвоєно ступінь магістра сільського господарства. У своєму дослідженні, він науково обґрунтував основи жироутворення в організмі, експериментально довів, що в утворенні жиру в організмі, крім білків, беруть участь вуглеводи і мінеральні речовини. Фактично цією роботою вітчизняна зоотехнічна наука декларувала своє право на самобутність.

 Микола Чирвинський. Джерело: ukrainians-world.org.ua

У 1894-му його обрали членом Ученого комітету Міністерства землеробства і державних маєтностей, а також завідувачем бюро зоотехнії.

У серпні 1898 року вченого запросили до щойно відкритого Київського політехнічного інституту (КПІ) на посаду декана сільськогосподарського відділення.  У вересні 1905-го  обрали ректором інституту, але 15 червня 1906 року він залишив цю посаду. У березні 1911 року Міністерство торгівлі і промисловості, у підпорядкуванні якого знаходився інститут, затвердило рішення щодо присвоєння Миколі Чирвинському звання заслуженого професора. У 1916 році пішов у відставку.

У 1915 році вийшла його монографія, що стала першою ґрунтовною працею зі  стаціонарного вивчення вівчарства. Пошуки вченого у галузі зоотехнії були проведені на 30-40 років раніше подібних закордонних досліджень і принесли йому наукове визнання. Запропоновані ним розробки визнано пріоритетними у світовій біологічній науці.

Помер Микола Чирвинський 5 січня 1920 року в Києві.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ