Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: День в історії – поразка росіян в битві під Бородіно
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії – поразка росіян в битві під Бородіно

Бородінська битва 1812 року – битва, яка тривала лише один день – 7 вересня, проте увійшла в історію планети як одна з найважливіших світових подій. Цей удар Наполеон зробив, розраховуючи швидко підкорити Російську Імперію, але його планам не призначено було збутися

Передісторія

Це був час, коли війська Бонапарта вже встигли підкорити собі майже всю континентальну Європу, влада імператора поширилася навіть на Африку. Сам він підкреслював в розмовах з наближеними, що для того, щоб здобути світове панування, йому залишилося придбати лише контроль над російськими землями.

Для підкорення російської території він зібрав військо, чисельність якого становила приблизно 600 тисяч чоловік. Армія стрімко просувалася вглиб держави. Проте солдати Наполеона один за іншим гинули під ударом селянських ополчень, стан їх здоров’я погіршувався, через умови незвично важкого клімату та поганого харчування. Тим не менш просування війська тривало, метою французів була столиця.

Кровопролитна Бородінська битва 1812 року стала частиною тактики, яку використовували російські полководці. Вони послаблювали ворожу армію незначними битвами, вичікуючи час для вирішального удару.

Основні етапи

Бородінська битва 1812 року фактично являла собою ланцюжок, що складається з декількох зіткнень з французькими військами, що обернулися величезними втратами з обох сторін. Першою виявилася сутичка за село Бородіно, яке знаходиться приблизно в 125 км від Москви. З боку Росії в ній брали участь єгерські полки де Толлі, з боку ворога – корпус Богарне.

Бородінська битва 1812 року була в розпалі, коли відбувся бій за Багратіонові флеші. У ній брали участь 15 дивізій французьких маршалів і дві росіян, керованих Воронцовим і Неверовским. На даному етапі Багратіон одержав важку рану, що змусило його доручити командування Коновніцину.

До того моменту як російські солдати покинули флеші, вже близько 14 годин тривала Бородінська битва (1812). Короткий зміст подальших подій: росіяни розташовуються за Семенівським яром, де мав місце третє бій. Його учасниками стали люди, які атакували флеші і захищали їх. Французи отримали підкріплення, яким стала кіннота, що знаходиться під керівництвом Нансуті. На допомогу російським військам поспішила кавалерія Уварова, підійшли і козаки під командуванням Платова.

Батарея Раєвського

Окремо варто розглянути завершальний етап такої події, як Бородінська битва (1812). Короткий зміст: бої за батарею Раєвського, що увійшла в історію як «могила французької кавалерії», тривали близько 7 годин. Це місце дійсно стало могилою для багатьох солдатів Бонапарта.

Історики досі дивуються, чому сили російської армії покинули Шевадинский редут. Не виключено, що головнокомандувач навмисно відкрив лівий фланг, щоб відвернути увагу ворога від правого. Його метою був захист нової Смоленської дороги, скориставшись якою, армія Наполеона швидко підійшла б до Москви.

Збереглося безліч важливих для історії документів, що проливають світло на таку подію, як війна 1812 р. Бородінська битва згадується в листі, який ще до її початку було відправлено Кутузовим до російського імператора. Полководець повідомляв царя, що особливості місцевості (відкриті поля) забезпечать російським військам оптимальні позиції.

Сто в хвилину

Бородінська битва (1812) коротко і розгорнуто висвітлюється в такій кількості історичних джерел, що створюється враження, що вона була досить тривалою у часі. Насправді бій, що розпочався 7 вересня в половині шостої ранку, тривав менше доби. Безумовно, вона виявилася в числі найбільш кривавих серед усіх нетривалих битв.

Ні для кого не секрет, як багато життів забрала Вітчизняна війна 1812. Бородінська битва внесла свою криваву лепту. Точне число вбитих історикам встановити не вдалося, називають 80-100 тис. загиблих з обох сторін. Підрахунок показує, що кожну хвилину на той світ відправлялося не менше сотні солдатів.

За ким перемога залишилася?

Мабуть, це питання залишається основною інтригою кровопролитного бою, так як обидві сторони, що брали участь у ньому мають власну думку. Французькі історики переконані, що велику перемогу у той день здобули війська Наполеона. Російські вчені наполягають на зворотному, їх теорію свого часу підтримав і Олександр Перший, проголосив Бородінскую битву абсолютною перемогою Росії.

Відомо, що Бонапарт залишився не задоволеним звітами, які надали його воєначальники. Число відбитих у російських гармат виявилося мінімальним, так само як і кількість полонених, яких армія забирала з собою. Однак, після Бородінської битви, внаслідок значних втрат, російські війська були вимушені відступити, і вже за тиждень, 2 (14) вересня 1812 року, Наполеон без перешкод окупував Москву.

Порадимо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ